Opi kieliä ja pärjäät missä vain

1. Kielten opiskelun menetelmät

Kielten opiskelun menetelmät.

Kielten opiskelu on työlästä.

Miten opin kieliä helpommin  ?

Miten minun pitäisi opiskella, jotta onnistuisin edes turistitasoon ?

Onko olemassa edullisia menetelmiä oppia kieliä ?

Onko olemassa hauskempia menetelmiä kuin ”pänttääminen” ?

Kieliä voidaan oppia nopeasti ilmaisilla sovelluksilla, kuten ANKIsrs, DuolingoMemriseBabbel ja Mondly. Niiden lisäksi oppimista nopeuttavat kirjat ja elokuvat, joista on yksinkertaistettuja versioita.

Kielen oppiminen edellyttää:

Kielten opiskelun menetelmät
 • Sanavarastoa
 • Ääntämisen oppimista
 • Lauserakenteiden oppimista
 • Kuulemisen oppimista
 • Puhumisen oppimista

Edellä esitetyssä järjestyksessä.

Oppaassa käyn läpi kaikki edulliset ja kevyet tavat opiskella kieliä. Oppaani on kuin työkalupakki, josta otat käyttöön sopivat kielten opiskelun menetelmät tarpeen mukaan. Voit käyttää älysovelluksia helposti missä tahansa, kun sinulla on hiukan ylimääräistä aikaa.

KIELTEN OPISKELUN MENETELMAT (ilmainen)

 

Kielen oppiminen edellyttää

 • Sanavarastoa
 • Ääntämisen oppimista
 • Lauserakenteiden oppimista
 • Kuulemisen oppimista
 • Puhumisen oppimista

Jokainen kieliä opiskellut tietää, että on aivan eri asia ymmärtää lukemaansa kuin ymmärtää paikallisen ihmisen, ehkä murteistakin ja nopeaa puhetta.

Itse puhuminen on taas eri asia kuin tekstin tai puheen ymmärtäminen.

Tekstejäkin on erilaisia. On helppoa yleistekstiä, dekkarien ja romaanien usein helppoa tekstiä, sanomalehtitekstiä, ammattitekstiä erikoissanastoineen ja lopulta myös tieteellistä tutkimustekstiä.

Kirjoittaminen on sitten taas vaikea kynnys.

Opit vieraita kieliä

Kielen oppiminen turistitasoon vaatii 1000 sanan sanavarastoa. 2000 sanalla pääsee jo hyvään turistitasoon.

Ymmärtääkseen 80% esimerkiksi sanomalehtitekstistä tarvitaan 6 000 sanaa. 90% ymmärtämisen tasolla tarvitaan jo 12 000-13 000 sanaa. 15 000 sanalla voi jo keskustella sujuvasti edellyttäen, että kieltä on käyttänyt puhumalla ainakin vuoden verran.

On mainoksia, jossa kerrotaan, että kurssin avulla opit kieltä 2 viikossa tai 2 kuukaudessa jne. Ne ovat harhaan johtamista. 2 kuukaudessa voit oppia jonkinlaista turistitason sanastoa ja lauseita. Et enempää.

Parhaiten kieliä oppii intensiivikurssilla. Vasta vuoden oleskelu kohdemaassa alkaa tuoda kielitaitoa, jos olet motivoitunut oppimaan. Erityisen tärkeää on, että kurssilla ei ole mahdollista käyttää muuta kuin opiskeltavaa kieltä. Mahdollisuus käytää jotain toista kieltä esimerkiksi vapaa-ajalla tuhoaa tehokkaasti oppimista. Oleellista on myös, että kurssilla ei ole mahdollista olla ”passiivinen kuuntelija”. Mitä suuremmat ryhmät, sen helpompaa on luiskahtaa kuuntelijaksi aktiivisen puhumisen sijaan. Jos ei ole mahdollista käyttää muuta kieltä, alkaa ajatus kulkea vähitellen tällä opeteltavalla uudella kielellä.

Oma kokemukseni on 5 kielen kielitaidolla, että ääntämisen oppii vasta, kun on itse joutunut puhuessaan sanaa käyttämään. Puheen kuunteleminen ja sen ymmärtäminen ei vielä takaa, että itse osaa sanoja lausua. Oikein lausuminen konkretisoituu vasta, kun itse käyttää sanaa puhuessaan. Sama koskee myös lauserakenteita. Parhaiten oppii, kun tekee virheitä ja joutuu miettimään, missä meni pieleen.

Audiokurssit ovat olleet intensiivikurssia kevyempi vaihtoehto oppimiseen. Ne ovat nykyään korvautuneet muistikorttipohjaisilla nettisovelluksilla. Muistikorttipohjaisilla sovelluksilla on se etu, että opiskelu on ”pakotettu” aktiiviseksi. Eteenpäin ei pääse, ellei vastaa kysymyksiin. Nämä kielten oppimisen appsit sallivat myös hyvin joustavan opiskelun työmatkoilla, tauoilla jne.

Kieliä voi opiskella erilaisten kurssien lisäksi esimerkiksi kirjoja lukemalla. Voit Google translatessa kirjoittaa englanniksi ”easy spanish books” ja saat vastaukseksi, ”libros espanoles faciles”. Tuolla haulla Googlessa löydät sitten espanjankielisiä kirjoja, jotka ovat helppoja. Sama koskee lähes kaikkia maailman kieliä. Haet vain ”Livres facil a lire”, ”Bücher leicht zu lesen”, ”lätt att läsa böcker” jne.

Myös amazon.com sivuilla löytyy yksinkertaisia kirjoja kaikilla maailman kielillä. Amazon sivuilla on myös etuna, että sieltä löytyy kirjoja myös erittäin edullisilla hinnoilla.

Easy French books
Easy French books

Sanavarastoasi voit myös kartuttaa käyttämällä Picture dictionary sanakirjoja. Niissä olevat kuvat kiinnittävät sanat kuvan avulla muistiisi huomattavasti paremmin kuin pelkät sanat. Muistiin painaminenhan toimii assosiaatio periaatteella. Mitä enemmän assosiaatioita, kuvaa, ääntä, tuoksua jne opiskelutilanteessa on, sen paremmin muistiin painaminen tapahtuu. Paras assosiaatio syntyy tilanteessa, jossa itse puhut.

Ainakin Amazon.com:issä voit löytää joukon äänikirjoja ja filmejä haluamallasi kielellä. Uusi suuntaus on amazon.com:issa, että kirjoissa on lähes aina äänikirjaversio saatavilla pienellä lisähinnalla.

YouTubessa voit niin ikään katsoa videoita vaikka minkä kielisinä.

Jos sinulla on satelliittikanavia, sieltä löytyy ehkä kanava opettelemallasi kielellä.

Kirjoja lukemalla sekä videoita ja elokuvia katsellessa opit sanastoa vähitellen. Älä pysäytä ja ala etsiä sanoja. Lähes kaikki sanat selviävät vähitellen ja paljon mukavammin kuin sanoja etsimällä.

Myös kielioppi kannattaa opiskella kirjoja lukemalla ja elokuvia katselemalla. Se tarttuu korvaan kuin musiikin melodia. Jo muutaman kirjan lukemisen jälkeen korvasi hälyttää, jos käytät väärää artikkelia, taivutusta tai sanajärjestystä.

Internet, henkilökohtaiset tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet ovat tuoneet uuden hyvän vaihtoehdon.

Se on kielen oppiminen muistikorttitekniikalla ( flash card ) tai sovelluksen ohjaamana.

Parhaat ohjelmat ANKI, DUOLINGO, BABBEL, MONDLY, WordDive ja MEMRISE ovat perusversioissaan ilmaisia ja niihin löytyy lukematon määrä valmiita ilmaisia kielikursseja kymmenillä kielillä.

ANKI, Memrise, Babbel ja Duolingo eivät juurikaan tue suomen kieltä, joten joudut käyttämään englantia tai ruotsia kotikielenäsi. Ankia käyttäessäsi voit kuitenkin luoda omia pakkoja suomen kielellä.

Ohjelmat ovat helppokäyttöisiä, mutta täysin erilaisia. Niitä kannattaa käyttää täydentämään toisiaan.

Muistikortit espanja

ANKI:in voit liittää ääniä, kuvia ja videoita muistin tukemiseksi

ANKI kulkee mukanasi älypuhelimellasi tai tabletillasi.

ANKIn etu on se, että voit itse aktiivisesti tehdä siihen kortteja. Ankia voit myös käyttää kaikkeen kertaamista vaativaan opiskeluun.

ANKI:lla kertaat tai kuulustelet itseäsi, kunnes olet oppinut pysyvästi haluamasi. Kursseja on yleisimmissä kielissä jopa satoja.

Duolingo on myös interaktiivinen. Siinä on kullekin kielelle valmis ohjelma, johon tulet sisään tasotestin kautta.

Jos itse aloittaisin uuden kielen opiskelun, käyttäisin ensin Duolingoa, Memriseä ja ANKIa rinta rinnan.

Sitten alkaisin lukea yksinkertaisia kirjoja ja katselisin videoita YouTubesta (clases de español, peliculas españolas 2015 ). Vuokraisin myös elokuvia ja äänikirjoja Amazon.com ´ista ( peliculas espanolas dvd ). En ryhtyisi ollenkaan pänttäämään sanoja, vaan opettelisin ne ANKI:n kaltaisilla alustoilla “luonnon menetelmällä”.

Anki flash Card perustuu oppimiskäyrän hyödyntämiseen.

Muistikäyrä
Kertaus vahvistaa muistia

Unohdamme oppimamme hyvin nopeasti.

Kertaamalla saadaan käyrä alkamaan alusta yhä uudestaan ja se muuttuu aina vain loivemmaksi. Alussa kertaamisjaksot tulee olla lyhyitä. Ajan myötä kertaamisvälit sitten pitenevät.

On tärkeää, että kertaaminen aloitetaan ennen kuin unohtaminen on pääsyt pitkälle.

Kertaaminen on oltava aktiivista. Kysymyksiä, joihin joudut vastaamaan.

Kaikilla meillä tulee tilanteita, jossa tietyt sanat osoittautuvat erityisen hankaliksi oppia. Nämä sanat pitäisi sitten kirjoittaa muistikortille, etsiä sopiva kuva ja ääniraita. Muistikorttisovellus ”kuulustelee” sinua aluksi tiheään tahtiin, joka sitten hidastuu, kun alat muistaa sanan. Voi tuntua vaivalloiselta kirjoittaa vaikeita sanoja muistikorteille. Korttia tehdessäsi sana kuitenkin alkaa jo painua mieleesi etkä todennäköisesti tarvitse yhtä monta kertausta kuin ilman muistikorttia.

Ala opettelemalla ääntäminen. Älä opettele ”TANKERO” kieltä, sitä ei kukaan ymmärrä.

Huono ääntäminen johtuu vanhasta opetustavasta, jossa kieltä opiskeltiin pääasiassa kirjoista.

Opettele ensin ääntäminen kuten laulajatkin tekevät. Laulujen, äänikirjojen ja videoiden lisäksi voit käyttää vielä:

IPA kääntäjä  foneettinen ääntäminen

Forvo.com = 2 milj sanaa äännettynä 300 kielellä

Fluent-forever YouTube. Sieltä saat lisää ajatuksia kielten opiskelusta.

YouTube, spanish lessons, french lessons….

Myös ANKI, Duolingo, Memrise, WordDive ja Mondly toimivat siten, että ääntäminen on aina mukana.

Google kääntäjä  ( translate.google.fi ) kääntää sanoja ja lauseita kymmenillä kielillä. Myös suomesta ja suomeksi. Tekstin lisäksi on äänitiedosto. Näitä äänitiedostoja voit sitten siirtää Anki muistikorteille. Korteille voit myös siirtää Googlesta kuvia. Ne helpottavat sanojen muistamista. Kun liität muistikortilla vieraskielisen sanan tuttuun kuvaan, ikäänkuin kiinnität sen kuvaan ja muistat paremmin.

Google haulla löydät kaikista kielistä yleisimmät sanat haulla ” frequency lists ”.

Yleisimmät sanonnat taas löydät haulla ”common phrases”. Myös ” allgemeine Phrasen”, phrases courantes”, Frases comunes”.

Lonely Planet Phrasebooks ( matkailijan tarvitsemat sanonnat )

Routledge julkaisee oppikirjoja ( paperbag )

Rosetta Stone ( Kielikurssien Mersu )

Google haulla löydät kielikurssit hakusanalla kymmenittäin vaihtoehtoja. Useimmat ovat useita tuhansia euroja maksavia kursseja.

Useimmat DVD pohjaiset kurssit maksavat 70-80:sta ylöspäin/ vuoden käyttöoikeus.

Useilla mailla on Suomessa ystävyysseuroja, jotka myös tarjoavat ilmaisia kursseja.

Katso myös Word Dive, Espanjaa.wordpress.com, Linguhouse, Allysatis.org, yle.fi

Muista, että oppiminen tapahtuu parhaiten lyhyissä jaksoissa. Useat puolen tunnin jaksot monta kertaa päivässä ovat paljon tehokkaampia kuin ”tunti tolkulla” pänttääminen.

Kännykkäsovellus Reji on todella loistava apuväline sanojen merkityksen hakemiseen ja opetteluun. Se on sanakirja, joka muodostaa kysymistäsi sanoista muistikortteja ja kuulustelee niitä sitten sinulta.

ESIMERKKI

VIERAIDEN KIELTEN SANAT

Opi puhumaan kieliä
Opi puhumaan kieliä

ANKI:  Spanish Top 5000 Vocabulary (https://ankiweb.net/shared/info/241428882

Kortin toisella puolella on fraasi suomeksi ja toisella puolella espanjaksi. Kortit kannattaa aina käydä läpi molempiin suuntiin. Tutkimusten mukaan oppiminen on nopeinta kun painotat äidin kielestä vieraaseen kieleen kääntämistä.

 • Haluasin lasillisen appelsiinimehua
 • QUISIERA UNA VASO DE NARANJA POR FAVOR
 • Minulla on kaksi poikaa
 • TENGO DOS HIJOS
 • Haluaisin vettä ja kahvin,
 • QUISERA UNA AGUA Y UN CAFÉ POR FAVOR
 • En tiedä kuka hän on
 • NO SE QUEN ES
 • En halua viiniä
 • NO ME GUSTA EL VINO
 • Nämä kysymykset ovat ANKIn korteilla. Voit kerrata niitä molempiin suuntiin.

Vieraita kieliä pitää opetella lukemalla, kuuntelemalla ja puhumalla.

Toistokertoja pitää olla paljon. Paljon lyhyitä jaksoja ja taukoja.

Käytä siis apuvälineitä ja aloita

Muistikorttipohjaisilla oppimisalustoilla ( Anki, Duolingo, Memrise, Mondly, Babbel )

Selaa läpi fraaseja ( Common phrases” )

Siirry lukemaan helppoja kirjoja niin pian kuin mahdollista. Lue kymmeniä kirjoja. Silloin kielioppi painuu mieleesi kuin melodia.

Jatka sitten taas niin pian kuin mahdollista katsomaan videoita Youtubesta.

Ryhdy sitten hakemaan elokuvia Amazon.com:ista. Sieltä löytyy “easy to understand” elokuvia monilla kielillä.

Lue sanomalehtiä netistä tai tilaa. Sanomalehtien etu on, että niissä sanavarasto on “käyttökieltä”. Käyttökielen sanavarasto on tärkein opetella heti “turisti sanavaraston” jälkeen.

Kielten oppimisen menetelmät

Bon voyage,

Gute Reise,

Good luck,

Trevlig resa till språcket

 

Advertisements
Jaa tämä kavereille