Siirry suoraan sisältöön

Nuoruuskoodi 2. Aktivoi viallisten solujen kierrätys

Viallisten solujen kierrätys

Aktivoi viallisten solujen hyvin toimiva kierrätys. Se on edellytys useimpien ikään liittyvien sairauksien välttämiseen ja terveiden elinvuosien lisäämiseen.

Kaikilla eliöillä on varajärjestelmä, jolla kuolleet ja vioittuneet solut kerätään kierrätykseen ja uudelleen käytettäväksi. Uudelleen käyttö tapahtuu pääsääntöisesti vasta, kun sille on tarve.

Nykyihmiselle ei tätä luonnollista tarvetta enää synny,

kun ravintoa on rajattomasti saatavilla läpi vuoden.

Enemman terveita elinvuosia

Päivittäin miljoonat solumme kuolevat.

Useimmat solumme uusiutuvat päivien tai viikkojen välein.

Oletko koskaan ajatellut, mitä kuolleille soluille tapahtuu? Iholtamme kuolleet solut karisevat pois. Entä kehomme sisältä? Aivoista puhumattakaan?

Valkoiset verisolut ja useiden kudosten solut uusiutuvat muutaman päivän välein. Miljardit punasolut 4 kuukauden välein ja rasvasolut 8 vuoden välein. Keskushermoston, sydämen ja silmien linssien solut säilyvät koko elinikämme. 

Tiedetään, että useat iän mukana yleistyvät sairaudet, kuten Alzheimer ja syöpäsairaudet liittyvät kehoon poistamatta jääneisiin soluihin tai viallisiin molekyyleihin. 

Käynnistämällä luonnollinen puhdistusjärjestelmämme voisimme

puhdistaa elimistömme sinne kertyneestä viallisesta materiasta.

Kierrätysjärjestelmä

2016 Nobelisti Yoshinori Ohsumin mukaan punaisia verisoluja syntyy aikuisella yli 3 miljoonaa joka sekunti. Vastaava määrä on jotenkin poistettava tai kierrätettävä. Ohsumi esitti 2016 Nobel palkintojen jaon lehdistötilaisuudessa elimistömme käyttävän vuorokaudessa 300 grammaa proteiineja, joista vain 70-80 grammaa pitää tulla ravinnosta. Loput yli 200 gr. pitäisi normaalisti tulla kierrätetyistä soluista.

Toimiva kierrätys

Elimistöllämme on kierrätysjärjestelmä, mutta se on täysin käytössä, vasta kun kierrätettävällä materiaalilla on käyttöä kohonneen energian tarpeen vuoksi esimerkiksi fyysisessä rasituksessa tai ravinnon puutteessa.

Voiko elintasosairauksiemme taustalla olla kuolleiden solujen ja viallisten molekyylien huonosti toimiva kierrätysjärjestelmä, koska kierrätettävälle materialle ei ole nykyajan yltäkylläisyydessä käyttöä?

Nobel palkinnoilla reunustettu tie.

Jo 1930 luvulla tutkija Rudolph Spoenheimer havaitsi elimistöllämme olevan  biokemiallisten aineiden kierrätysjärjestelmän. Sitten Christian de Duve (Nobel 1974) huomasi soluissa syntyvän ajoittain pieniä pusseja, joissa oli soluja ja molekyylejä hajoittavia entsyymejä. Vuonna 2001 Hartwell, Timothy ja Nurse palkittiin Nobel palkinnolla heidän selvitettyään, miten solujen elinkaari toimii eliöissä. 

Vuonna 2004 kolme tutkijaa palkittiin Nobelilla heidän havaittuaan, miten soluja valittiin ja merkittiin kierrätettäviksi. Yhdeksän vuoden kuluttua taas kolme tutkijaa sai Nobel palkinnon heidän selvitettyään miten ”solutehtaat” kuljettivat valmistamansa molekyylit elimistössä oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.

Lopulta japanilainen Yoshinori Ohsumi selvitti prosessin, jolla kaikki elolliset oliot kierrättivät kuolleita ja viallisia partikkeleita uusiokäyttöön.

Vialliset solut aiheuttavat tulehduksia ja sairauksia.

Tiedetään Alzheimerin taudin ja syöpätautienkin kehittyvän viallisista soluista, jotka käyttäytyvät kontrolloimattomasti tai tukkivat elimistöä. Se kielii siitä, että viallisten molekyylien kierrätys ei ole toiminut tarkoitetulla tavalla. Maailmankuulu tutkija, Rhonda Patrick sanoo Biomedin erikoishaastattelussa, että ilman kierrätysjärjestelmää kuolisimme syöpäsairauksiin jo ennen kuin täytämme kuusi vuotta.

Kun solu tulee elinkaarensa päähän se tekee ohjelmoidun itsemurhan (apoptosis) ja siirtyy kierrätettäväksi uusien solujen energiaksi tai rakennusaineiksi.

Joskus solu on vahingoittunut jo jakautuessaan tai ns. vapaiden radikaalien pommituksessa. Tällöin solu ei teekään ohjelmoitua itsemurhaa, vaan jää elimistöön levittämään tulehduksia ympäristöön.

Kaikilla eliöillä on kyky hankkiutua eroon viallisista soluista aina, kun kehossa on lyhytaikainenkin energiavaje. Silloin aina ensin kerätään uusiokäyttöön vialliset ja ns. zombiesolut, jotka eivät tulleet kierrätykseen normaalisti.

Käynnistä viallisten molekyylien kierrätys lyhytaikaisella energiavajeella. 

Se syntyy kätevästi päivittäin 16-20 tunnin pätkäpaastoilla ja reippaalla liikunnalla tai lämpö-/kylmäshokeilla.

Paras yhteistulos saadaan liittämällä pätkäpaastoon

reipas liikunta, sauna ja jääkylmä suihku. 

Tällöin käynnistyy ns. autofagiaprosessi, joka kerää vialliset solut ja molekyylit elimistöstä kierrätettäväksi uudelleen energiaksi ja solujen rakennusaineiksi.

Vaikka tuo ohje näyttääkin yksinkertaiselta, se harvemmin onnistuu ongelmitta. Ikä, kunto, ruokavalio ja aineenvaihdunnalliset erot mutkistavat asiaa. Erityisesti paaston ja liikunnan yhdistäminen vaatii jo tietoa.

Tässä kirjoitussarjassa selvitän syvällisesti solujen kierrätyksen eli autofagian käynnistämiseen liittyviä asioita, joista on hyvä olla tietoinen.

Tilaa Uutiskirje

Katso muita artikkeleita

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.