Siirry suoraan sisältöön

Älä kerää zombisoluja

Häädä Zombi solut kehostasi.

Ikääntymisen perussyynä pidetään yleisesti vioittuneiden tai yli-ikäisten solujen kertymistä elimistöön. Vapaassa luonnossa tämä ongelma korjaantuu kun vialliset solut säännöllisesti kierrätetään uusiokäyttöön. 

Tilapäinen ravinnon niukkuus ja fyysiset rasitukset käynnistävät kierrätyksen  luonnossa. 

Luonnossa elämän rajallisuudesta huolehtivat ravintoketjut, lajien välinen kilpailu ja kulkutaudit. Ihmisillä viimeksi mainitut eivät toimi, mutta eivät myöskään edellä mainitut ravinnon niukkuus ja fyysiset rasitukset. Zombisolut jäävät näin myrkyttämään elimistöä ja aiheuttamaan tulehduksia. 

Roskat
Rasitus

Tutkijoiden mukaan happiradikaalien ja solujen kopiointivirheiden aiheuttamat vahingot DNA:ssa aiheuttavat päivittäin lähes 20 000 geenivirhettä. Näiden korjaaminen edellyttää hyvin toimivaa korjausmekanismia.

Jos virheitä ei saada jatkuvasti korjattua, alkavat vioittuneet solut kertyä elimistöön ns. senescent / Zombi soluina. Ne erittävät myrkyllisiä aineita ja myrkyttävät myös lähellä olevia soluja.

Korjausmekanismeja on pääasiassa kolme. Yksi on viallisten proteiinien kierrätys  ja toinen on yleisempi jopa kokonaisiin soluihin kohdistuva autofagia, joka käynnistyy vain energiastressin (paasto / fyysinen rasitus) kautta.

Jos nuo kaksi eivät toimineet, pitäisi immuunipuolustuksen solujen poistaa zombeiksi muuttuneet solut. Yleensä kuitenkin vikojen ilmaantuessa myös immuunisolut kärsivät ikääntymisestä eivätkä toimi enää kunnolla. 

Kierrata zombi solut

Solun elinkaari.

Solun elämän pituus on määrittynyt kromosomin telomeerissä, joka lyhenee solun jakautuessa. Noin 50 jakautumisen jälkeen ihmisen solu ei voi enää jakautua  ja se tekee ns. ohjelmoidun itsemurhan, jota kutsutaan apoptosis nimellä. 

Joskus solun DNA vahingoittuu happiradikaalien tai jakautumisvirheen tai muun stressitekijän vuoksi. Solu muuttuu joko syöpäsoluksi tai jää niin kutsutuksi yli-ikäiseksi (senescent) soluksi. Tämä zombi solu ei ole elävä, tehtäväänsä erikoistunut, solu. Sillä on tulehduksia aiheuttavaa aineenvaihduntaa eikä se kykene enää jakautumaan.

Nämä zombi solut erittävät aineita, jotka houkuttelevat immuunipuolustuksen solut  eliminoimaan ne. Toisinaan solun kyky tehdä ohjelmoitua itsemurhaa estyy tai immuunipuolustuksen kyky poistaa näitä soluja heikkenee.

Aave solu

Proteiinien kierrätys

Yoshinori Ohsumin Nobel tilaisuuden luennon  mukaan elimistö kierrättää proteiineja hurjaa vauhtia, niin, että jopa 75% tarvitsemistamme proteiineista tulee kierrätyksenä viallisista proteiineista. Prosentinkin virhe alkaa kerryttää viallisia molekyylejä elimistöön vauhdilla. Ohsumin mukaan joka sekunti 3 miljoonaa punaista verisolua kuolee. Ne tietysti kannattaa kierrättää uusiokäyttöön. Ikääntynyt elimistö ei välttämättä enää ehdi kierrättää ja korjata vikoja. Toimimattomat solut ja partikkelit siis alkavat kertyä elimistöön, niin että lopulta nämä yli-ikäiset solut ovat ehkä tärkein ikääntymisen merkki ja samalla syy ja seuraus.  

Kierrata proteiinit

Yli-ikäisten solujen siivous.

Kversetiini.

Mayo klinikan tutkija James Kirklandryhmänsä kanssa päätteli, että zombisolujen hävittäminen saattaisi ratkaisevasti vähentää ikään liittyviä sairauksia. Kirklandin ryhmä teki kokeita löytääkseen molekyylejä, jotka voisivat tuhota zombisoluja. He löysivät kaksi molekyyliä, dasatinib ja kversetiini. Näistä edellinen on syöpälääke ja jälkimmäinen on kasveissa esiintyvä yleinen antioksidanttinen yhdiste. 

Kummastakaan tai niiden yhdistelmästä ei kuitenkaan ole vielä tullut lopullista lääkettä zombi solujen poistamiseen ja ikääntymistautien välttämiseen. Tällaisia lääkeaineita kutsutaan senolytics nimellä ja vastaavaa hoitoa nimellä senolytic therapy. Googlaamalla voi siis aina tarkistaa, mitä uutta on löytynyt. Ainakin Life Extension tuotemerkillä tällaisia jo löytyy.

Fisetiini.

2018 julkistetun tutkimuksen mukaan tutkituista kymmenestä flavonoidista fisetiini oli tehokkain vähentämään yli-ikäisten solujen määrää hiirikokeessa. Luonnossa fisetiiniä esiintyy eniten mansikoissa. Myös monet yrttiteet sisältävät sitä.   

Fisetiini

Autofagia kierrättää zombisolut.

Viallisia ja toimimattomia soluja alkaa kertyä elimistöön iän karttuessa ja varsinkin, jos elintapamme ovat jatkuvaa kasvua tukevia – paljon kaloreita ruokavaliossa ja vähän liikuntaa. 

Jokainen meistä pystyy säännöllisellä liikunnalla ja pätkäpaastoilla estämään zombisolujen kertymistä elimistöön. Paastot, liikunta ja fyysiset rasitukset käynnistävät elimistössämme tapahtumaketjut, joissa elimistö ei panostakaan kasvuun, vaan keskittyy elimistön vahvistamiseen ja vahinkojen korjaamiseen. 

Tässä vaiheessa käynnistynyt autofagia kierrättää uusiokäyttöön vialliset solut ja molekyylit. Autofagia osaa valita kierrätykseen vain viallisia tai elimistölle vieraita soluja ja molekyylejä. 

Autofagia myös käynnistää kasvuhormonit korvaamaan kierrätykseen käytetyt solut. 

Sarkopenia ja osteoporoosi hävittävät solujamme niiden kuntoon katsomatta ja ovat siis erilaisia toimintoja kuin autofagia. Ne käynnistyvät ikääntyessämme eivätkä kasvuhormonit korvaa niissä menetettyjä soluja.

Sarkopenia ja osteoporoosi käynnistyvät ikääntyessämme mm. liian vähäisen liikunnan johdosta. Liikunta ehkäisee niiden kehittymistä. Kun taas autofagia käynnistyy paaston lisäksi myös liikunnan aiheuttamasta rasituksesta ja ylipäätään fyysisestä rasituksesta. Sarkopenia ja osteoporoosi ovat tyypillisiä kehittyneissä maissa ja harvinaisempia vähemmän kehittyneissä maissa.

INKT solut.

Tutkijat ympäri maailmaa etsivät kuumeisesti uusia tapoja tuhota zombisoluja. Lupaavaa menetelmää etsitään ns. Invariant Killer T (iNKT) solujen aktivoinnista erityisesti zombisolujen paikantamiseen ja tuhoamiseen. San Fransiscon UCSF yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä menetelmän näiden iNKT solujen valjastamiseksi tehtävään. Tutkijat kertovat menetelmän olevan erityisen onnistunut, koska siinä käytetään iNKT solujen reseptoreita, joita ei löydy muista soluista. Näin sivuvaikutuksia ei synny.

Lisää tietoa löytyy kirjastani.

Hanki kirjani Nuoruuskoodi.

Siinä on yli 1000 tieteellistä tutkimusviitettä ja varsinkin useita Nobel palkittuja tutkimuksia.

Kirja

Facebook kommentteja kirjasta:

Sisallys

Hanki siis kirja verkkokaupasta tai myymälästä.

Adlibris.comsuomalainen.comakateeminen.combooky.fiprisma.com,  cdon.com

Suosittelijat 3

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.