Posted on Jätä kommentti

Alkoholi vie muistin

Alkoholi

Alkoholi vie muistin

En haluaisi pilata kesätunnelmianne, mutta lukekaa silti nämä tuoreet tutkimustulokset alkoholin vaikutuksista. Alkoholi on valitettavasti muistin vihollinen. Alkoholi vie muistin ja heikentää aivojen toimintaa jo ns. kohtuujuomisellakin.

Euroopan gastroenterologien (UEG) julkaiseman raportin mukaan uusimmat tutkimukset ovat paljastaneet jo kohtuullisenkin päivittäisen alkoholin  käytön lisäävän ruokatorven, paksu- ja peräsuolen syöpien riskiä. Neljä annosta päivässä sitten jo lisää riskiä maksa-, vatsa- ja haimasyöpään.

90% eurooppalaisista ei tutkimuksen mukaan tiedä näistä riskeistä mitään.  Alkoholin kulutus Euroopassa on korkeampaa kuin missään muualla ja kulutus kasvaa edelleen.

Juuri julkaistussa Oxfordin yliopiston tutkimuksessa tutkijat seurasivat 550 henkilön otosta laajasta terveystutkimuksesta. Terveystutkimuksesta he eristivät osan henkilöistä nähdäkseen alkoholin käytön vaikutuksia . Henkilöiden keski-ikä oli 43 vuotta tutkimusta aloitettaessa. Kukaan heistä ei ollut tutkimuksen alkaessa alkoholiriippuvainen. Tutkimus osoitti, että alkoholin käyttö vaikutti erityisesti aivojen hippokampukseen, joka toimii aivoissa ikäänkuin hakemistona.

Suurin riski oli yli 30 annosta viikossa käyttävillä. Hippokampuksen vaurioita oli kolminkertainen määrä 10-15 annosta viikossa nauttivilla raittiisiin henkilöihin  verrattuna. Heidät voi siis luokitella kohtuukäyttäjiin. Meidän käypähoitosuositusten mukaan kohtuuden yläraja on 23 annosta miehillä ja 12-16 annosta naisilla.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus osoitti paljon alkoholia nuoruudessaan käyttäneiden aivojen kuorikerroksen ohentuneen paikoin. Nämä nuoret eivät käyttäneet alkoholia päivittäin. He tyypillisesti joivat runsaan sixpakin verran viikossa. He eivät siis olleet alkoholisteja, eikä alkoholin käyttö vaikuttanut heidän koulumenestykseensä eikä heillä myöskään ollut mielialahäiriöitä enemmän kuin muilla.

Vauriot ilmenivät ns. harmaan aineen vähentymisenä. Tutkimuksessa todetaan, että vauriot korjaantuvat ajan mittaan, kun juominen lopetetaan. Jos juominen jatkuu pitkään, vauriot muuttuvat pysyviksi.

Helsingin yliopiston päihdetutkija ja neurobiologian dosentti Petri Hyytiä kertoo: ”Aivojen glutamaattipitoisuus nousee krapulan aikana, ja glutamaatti on myrkyllistä aivosoluille. Siksi reipas känni ei ole terveellistä”. Hyytiän mukaan aivot kuitenkin korjaantuvat, mutta kyse on kuukausista ja vuosista. Varsinkin nuorille 18-20 vuotiaille alkoholin käyttö on vaarallista, koska aivot ovat vielä ”kehitysvaiheessa”.

Kehitä kykyäsi muistaa ja oppia.

Hanki opas ”Muistin kehittäminen”.

Oppaassa on yli 50 tapaa parantaa muistia. Jokaisessa on viittaukset tutkimuksiin, joihin ne perustuvat.

Et sitoudu mihinkään muuhun. En anna tietojasi mihinkään.

Jos et ole tyytyväinen, palautan rahasi.

Lataa opas laitteellesi.

Kehitä muistiasi opas
Advertisements
Jaa tämä kavereille
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.