Posted on Jätä kommentti

Älykkyytemme romahtamassa?

Älykkyytemme romahtamassa
Älykkyytemme romahtamassa

Älykkyytemme romahtamassa?

Lääketieteen tohtori Neil Nedley on erikoistunut elintapojemme vaikutukseen aivoihin ja mielen terveyteen. Hän on suosittu luennoitsija kansainvälisissä konferensseissa.

Hän esitti maailmankuulussa TedX seminaarissa väitteen, että älykkyytemme on laskenut viimeisen 200 vuoden aikana 40%.

Väitteensä hän perustelee näillä seikoilla:

Liikumme liian vähän. Siksi verenkierto aivoihimme on hidastunut. Aivojemme energian ja hapen saanti on vähäisempää kuin aiemmin.

Syömme liikaa. Liika ravinnon saanti lisää parittomien happiatomien, ns. vapaiden radikaalien tuhoa elimistössä ja etenkin aivoissa. Tutkimukset ihmisillä ja eläimilläkin osoittavat ravinnon saannin rajoittamisen lisäävän terveyttä ja elinikää.

Nautimme prosessoitua keinoravintoa, jossa on sokeria moninkertainen määrä kehityshistoriaamme nähden. Liika sokeri, varsinkin yhdistettynä rasvaan sekoittaa hormonitoimintamme. Sokerin sekoittama hormonitoiminta johtaa lihoamiseen ja kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen. Tästä valitettavasti kierre jatkuu muistisairauksiin. Ns. nopeat hiilihydraatit vaaleissa leivissä ja leivonnaisissa muuttuvat aineenvaihdunnassamme välittömästi sokeriksi.

Ravinnossamme on liian vähän Omega3 rasvahappoja. Lisää Omega3 rasvahappoja emme voi saada turvallisesti kalasta, koska elohopeapitoisuudet kaloissamme ovat liian korkeita.

Entsyymejä emme saa ravinnostamme enää juuri lainkaan. Entsyymien rakenne tuhoutuu kuumennettaessa yli 40 C. Ihmisen kehityshistorian ensimmäisen 99 prosentin aikana emme nauttineet kuumennettua ravintoa.

Syömme liikaa punaista lihaa. Punaisen lihan syöminen on ollut kehityshistoriamme aikana satunnaista. Punainen liha aktivoi haitallisten hormonien tuotantoa kehossamme.

Nukumme liian vähän. Keinovalaistus ja vuorotyö on sekoittanut vuorokausirytmimme.

Television katselu vaivuttaa meidät lähes hypnoosin kaltaiseen passiiviseen tilaan, jossa aivomme ja elintoimintomme surkastuvat.

Monilla meistä on jatkuvaa stressiä parisuhteen, sosiaalisten konfliktien, työttömyyden tai työn vuoksi.

Tupakointi ja alkoholi ovat Neil Nedleynkin mielestä pahimpia aivoihin ja terveyteen vaikuttavia uhkia.

Valtava määrä uusia tutkimuksia osoittaa, että esimerkiksi liikunnan määrän lisääminen parantaa aivojen suorituskykyä ja toisaalta liikunnan vähentäminen nopeasti heikentää oppimista ja muistamista. Monet tutkimukset osoittavat myös stressin ja unen puutteen heikentävän aivojemme toimintaa ja altistavan muistisairauksille. Palaan näihin tulevissa artikkeleissani.

Hyvä muisti ja terävät aivot vaativat ensi sijassa tasapainoista elämää, jossa liikunta, ravinto ja riittävä uni on taattu. Terveillä aivoilla on helpompi selvitä työstä, sosiaalisista suhteista ja ylipäätään elämän kolhuista.

Älykkyytemme ylläpitäminen edellyttää siis oikeita elintapoja.

Muita Neil Nedleyn luentoja Youtubessa:

2012, https://www.youtube.com/watch?v=JEB-ctUom54

2016, https://www.youtube.com/watch?v=sGHplM9nlD8

 

Siirry uusitulle sivustolleni 

 

Advertisements
Jaa tämä kavereille
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.