Siirry suoraan sisältöön

Asentoaisti

Viisi aistiamme ovat, kuten kaikki tietävät, näkö ja kuulo, haju ja maku sekä tunto.

Harvempi tietää, että meillä on vielä aistit:

asentoaisti ja tasapainoaisti

Asentoaisti huolehtii, että aivomme tietävät joka hetki koko kehomme ja ruumiinosiemme sijainnin. Kokeile vaikka kädet selän takana koskettaa vasemman käden etusormella oikean käden etusormea. Se ei onnistuisi, ellei sinulla olisi asentoaistia.

Tasapainoaisti taas huolehtii, että tiedämme koko ajan tasapainotilammeja osaamme automaattisesti korjata asentoamme tasapainon saavuttamiseksi.

Kun olet liikkeellä, nämä aistit aktivoivat joka hetki aivojasi. Asento- ja tasapainoaisti välittävät jatkuvasti tietoa aivoille asennostamme.

Jokaisesta lihaksesta ja nivelestä lähtee reseptorin kautta hermoimpulssi aivoihin. Aivot lähettävät asennon korjausviestin taukoamatta, kun olemme liikkeessä. Lihasten ja nivelten reseptorit lähettävät aivoille sitten palautteen uudesta asennostamme. Kehossamme on reseptoreita, jotka aistivat lämpöä, painetta, lihasjännitystä ja tasapainoa. Liikunta aktivoi reseptoreja ja reseptorit aivoja taukoamatta liikkuessamme.

Liikunta ja pelkkä kävely on tärkeää, koska aivomme saavat liikkuessamme jatkuvasti ärsykkeitä jokaisesta lihaksestamme ja tasapainotilastamme. Liikkuessamme myös silmien ja korvien tuntoaistit saavat jatkuvasti uusia ärsykkeitä. Hajuaistimmekin tuottaa liikkuessamme aivoille tietoa hajusta ja tuoksuista.

Tästä syystä liikunta on parasta peruskuntoharjoittelua aivoillemme. Liikunta tietysti myös tuo aivoihimme happea ja ravinteita enemmän kuin lepotilassa. Tästä syystä liikunta parantaa muistiamme.
Kun kävelet, juokset tai ajat polkupyörällä, aistisi pitävät huolta, että hallitset liikkeesi. Aivosi toimivat taukoamatta. Urheilijan harjoitellessa lajiaan, hän toistaa liikesarjoja saavuttaakseen tarvittavan:

  • tarkkuuden liikeradassa
  • nopeuden
  • voiman
  • liikkeiden liikesarjojen koordinaation silmien kanssa

Liikkeiden harjoittelu on korvassa sijaitsevan tasapainoaistin, lihasten jännitysreseptorien sekä nivelten yhteistyötä. Suuri osa joogan hyödyistä aivoillemme johtuu myös asento- ja tasapainoaistien kyvystä aktivoida aivojamme.

Liikunta on siis loppujen lopuksi aivojumppaa. Metsässä liikkuminen aktivoi aivojasi kaikkien aistien kautta monipuolisesti. Tärkein asia ei ole rasitus, vaan aktivointi.

Jaa muillekin