Elämä on oppimista

Ilkka Liukas

Ilkka Liukas

Elämän on oppimista

Koko elämä on oppimista

Valmistuin aikoinaan ekonomiksi pääsuuntauksenani IT ja Kannattavuuslaskenta. Yhtään vierasta kieltä en osannut puhua. Työelämässäni olen siirtynyt uusiin tehtäviin aina kolmen vuoden välein. Olen asunut viidessä maassa. Kielen olen opetellut jo ennen maahan muuttoa, koska tehtävieni vuoksi ei ollut mahdollista alkaa opiskelua vasta muuton jälkeen. Intensiivikurssejakaan ei ollut aikaa käydä. Sen verran nopeatempoista liike-elämä on ollut.

Käytännössa elämä on ollut pelkkää opiskelua aina seitsemän vuotiaasta saakka. Kielten oppiminen ei ole ollut ollenkaan suurin haaste. Paljon vaikeampaa oli oppia uuteen elämäntapaan, kulttuuriin, ihmisiin ja toimintaympäristöön.

Opetus Suomen kouluissa on ollut hyvää, mutta omatoiminen opiskelu ja oppiminen on tapahtunut huonoilla eväillä.

Koulussa on opetettu lukemaan sana ja tavu kerrallaan ja vielä sanat ääntämällä, Varsinkin vieraissa kielissä. Kuitenkin olisi pitänyt oppia lukemaan erilaista materiaalia aivan erilaisella nopeudella tekstin selaamisesta syventävään lukemiseen.

Käsillä tehtävästä työstä olemme siirtyneet aivotyöhön. Aivojen hyvinvointi ja henkisiin taitoihin valmentautuminen ovat edelleen liian vähällä huomiolla. Tehokkuusajattelu on meillä kaikilla enemmän suoritus- kuin tuloskeskeistä. Opiskelemme yömyöhään vaikka paljon parempia tuloksia saisimme opiskelemalla vähemmän, lyhyissä jaksoissa ja välillä huolehtimalla fyysisestä kunnostamme. Sosiaalisten kontaktien ja unen laiminlyöminen tuntuvat välttämättömiltä uhrauksilta, vaikka juuri ne johtavat heikompiin suorituksiin ja tunteeseen, että emme onnistu vaikka kuinka yritämme.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin havaittu aivojemme kunnon ja suorituskyvyn riippuvan fyysisestä kunnosta, unen riittävyydestä, ravinnosta sekä sosiaalisista taidoistamme.

On alettu kiinnittää huomiota ihmiseen kokonaisuutena sekä oppimisen ja muistamisen uusiin menetelmiin. Englannin kielisessä maailmassa memorising / memory techniques keräävät miljoonayleisöjä. Netti on pullollaan apuvälineitä joka lähtöön. Vaikeutena on löytää oikeat tai sopivimmat menetelmät. Siksi esittelen tällä sivustolla parhaita menetelmiä siten, että voit välittömästi ryhtyä niitä käyttämään lukematta ensin liian yksityiskohtaisia käyttöohjeita.

koko elämä on oppimista.

 

Lähetä sähköpostia

contact@oppimis-ja-muistitekniikat.fi

OTA YHTEYTTÄ

Advertisements
Jaa tämä kavereille