Siirry suoraan sisältöön

Kaalin ja pinaatin luteini nuorentaa aivoja

Illinoisin yliopiston tutkijat ovat havainneet luteini karotenoidin parantavan aivojen ja muistin toimintaa. Tutkijoiden mukaan varsinkin lehtikaalissa, pinaatissa, kananmunissa ja avokadossa oleva luteini näyttäisi toimivan hyvin.

Jo aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet vihannesten sisältämän luteinin parantavan aivotoimintaa ikääntyneillä henkilöillä. Eläinkokeissa oli myös saatu samankaltaisia tuloksia. Yleisesti karotenoidien, joihin luteinikin kuuluu, oli havaittu parantavan aivojen toimintaa.

Nyt Illinoisin yliopiston tutkijat selvittivät tutkimuksessa pätevätkö tulokset myös nuoriin ja keski-ikäisiin. Tutkimukseen osallistui 60 nuorta ja keski-ikäistä koehenkilöä. 60 henkilöä ei ole tilastollisesti pätevä määrä, mutta koska tulokset olivat linjassa aikaisemmin tehtyjen tutkimusten kanssa, voidaan tuloksia pitää kohtuullisen luotettavaina.

Tutkimuksen johtaja Anne Walk sanoo ”Luteinilla näyttää olevan suojaava rooli aivoissa, sillä ne, joilla luteinia oli enemmän, selviytyivät älykkyyttä ja tarkkaavaisuutta vaativista tehtävistä paremmin”. Myös aivosähkökäyrissä havaittiin paljon luteinia saaneiden aivojen näyttävän nuoremmilta kuin vähemmän luteinia saaneiden.

Luteini on voimakas antioksidantti, joka vaikuttaa aivoissa erityisesti näköalueella estäen vapaiden radikaalien tuhoja. Luteinin on havaittu suojelevan silmiä sinisen valon aiheuttamilta vaurioilta erityisesti ikääntyneillä henkilöillä.  

Eniten luteinia esiintyy voimakkaan vihreissä vihanneksissa kuten lehtikaalit, pinaatti, voikukan lehdet, kurpitsa ja parsakaali. Myös pistaasipähkinät, porkkana, nauris ja avokado ovat hyviä luteinin lähteitä. Eläinperäisistä ravintoaineista paras luteinin lähde on munan keltuainen. Parasta on kuitenkin, että käytät reippaasti tumman vihreitä kasviksia.

Tutkimus julkaistiin lehdessä Frontiers in Aging Neuroscience.

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.