Posted on 2 kommenttia

Kaalin ja pinaatin luteini nuorentaa aivoja.

Pinaatti

Illinoisin yliopiston tutkijat ovat havainneet luteini karotenoidin parantavan aivojen ja muistin toimintaa. Tutkijoiden mukaan varsinkin lehtikaalissa, pinaatissa, kananmunissa ja avokadossa oleva luteini näyttäisi toimivan hyvin.

Jo aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet vihannesten sisältämän luteinin parantavan aivotoimintaa ikääntyneillä henkilöillä. Eläinkokeissa oli myös saatu samankaltaisia tuloksia. Yleisesti karotenoidien, joihin luteinikin kuuluu, oli havaittu parantavan aivojen toimintaa.

Nyt Illinoisin yliopiston tutkijat selvittivät tutkimuksessa pätevätkö tulokset myös nuoriin ja keski-ikäisiin. Tutkimukseen osallistui 60 nuorta ja keski-ikäistä koehenkilöä. 60 henkilöä ei ole tilastollisesti pätevä määrä, mutta koska tulokset olivat linjassa aikaisemmin tehtyjen tutkimusten kanssa, voidaan tuloksia pitää kohtuullisen luotettavaina.

Tutkimuksen johtaja Anne Walk sanoo ”Luteininlla näyttää olevan suojaava rooli aivoissa, sillä ne, joilla luteinia oli enemmän, selviytyivät älykkyyttä ja tarkkaavaisuutta vaativista tehtävistä paremmin”. Myös aivosähkökäyrissä havaittiin paljon luteinia saaneiden aivojen näyttävän nuoremmilta kuin vähemmän luteinia saaneiden.

Luteini on voimakas antioksidantti, joka vaikuttaa aivoissa erityisesti näköalueella estäen vapaiden radikaalien tuhoja. Luteinin on havaittu suojelevan silmiä sinisen valon aiheuttamilta vaurioilta erityisesti ikääntyneillä henkilöillä.  

Eniten luteinia esiintyy voimakkaan vihreissä vihanneksissa kuten lehtikaalit, pinaatti, voikukan lehdet, kurpitsa ja parsakaali. Myös pistaasipähkinät, porkkana, nauris ja avokado ovat hyviä luteinin lähteitä. Eläinperäisistä ravintoaineista paras luteinin lähde on munan keltuainen. Parasta on kuitenkin, että käytät reippaasti tumman vihreitä kasviksia.

Tutkimus julkaistiin lehdessä Frontiers in Aging Neuroscience.

 

Kehitä kykyäsi muistaa ja oppia.

Hanki opasMuistin kehittäminen”.

Oppaassa on lähes sata tapaa parantaa muistia. Jokaisessa on viittaukset tutkimuksiin, joihin ne perustuvat.

Et sitoudu mihinkään muuhun. 

Jos et ole tyytyväinen, palautan rahasi. Ei tarvitse antaa henkilötietoja. Pakollisen osoitteen voit tekaista, jos haluat.

Oppaan latauslinkki tulee sähköpostiisi.

Katso oppaan sisällysluettelo.

Lataa opas laitteellesi.

Advertisements
Jaa tämä kavereille

2 thoughts on “Kaalin ja pinaatin luteini nuorentaa aivoja.

 1. Kiitos Ilkka.? Minua kiinnostaa aihe mikä ruoka, ja miten itse voi vaikuttaa aivojen toimintaan, ja onko alzhaimen tauti periytyvää? Äidilläni todettu. Miten voin estää etenemistä?
  Ystävällisin terveisin,
  Raili

  1. Hei Raili
   En ole lääkäri. Olen vain muistista ja aivoista kiinnostunut henkilö. Olen opiskellut harrastuksena jo monta vuotta.
   Alzheimerin taudista tiedän ettei se ole periytyvää, mutta taipumus saattaa olla.
   Jos noudatat ohjeita “Kehitä muistiasi” oppaastani, voit varmasti välttää taudin. Samoilla ohjeilla jo taudin saanut voi ehkä hidastaa sen etenemistä.
   Paras tapa on liikkua paljon, koska liikunnassa jokainen lihas kommunikoi aivojen kanssa ja pitää siten aivot virkeinä.
   Ruokavaliokin on tärkeä. Omega-3, vitamiinit D ja C, kasvikset ja marjat. Ja tietysti nuo luteinin lähteet lehtikaali, pinaatti jne.
   Voit ostaa oppaani täältä: https://oppimis-ja-muistitekniikat.fi/tuote/muistin-kehittaminen/
   Jos ostaminen kaupasta tuntuu hankalalta voin myös lähettää sen sinulle.

   Terveisin
   Ilkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.