Siirry suoraan sisältöön

Kirja Nuoruuskoodi

Kirjoitin kirjan teille, jotka haluatte ikääntyä terveenä.

Ilkka Palokassa
Suosittelijat 1C

Aluksi.

Aloitin kirjoittaa kirjaa ”Nuoruuskoodi” luettuani 2016 lääketieteen Nobel palkitun Yoshinori Ohsumin lehdistötiedotteen ja Nobel esitelmän. Seuraavana vuonna vielä kolme tutkijaa sai Nobel palkinnon tutkimuksistaan sisäisten kellojemme rytmistä. Näitä kahta yhdistää Harvardin professori David Sinclairin tutkimukset pitkäikäisyysgeeneistä. Sinclair nimettiin 2021 Time Magazinen listaan maailman 100 vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä. Sinclairin kirja Lifespan: ”Why we age and why we don´t have to” oli heti Bestseller.

Kirjoitin kirjaa viisi vuotta. Sitä ennen olin lukenut aiheesta kymmeniä kirjoja ja tuhansia tutkimuksia avoimista julkaisuista kuten PubMed, Researchgate, Science Direct, Scientific American, Medical News Today, jne.

Yoshinori Ohsumi

Ohsumi tutki autofagia ilmiötä, josta sittemmin on tehty kymmeniä tuhansia tutkimuksia, kirjoitettu kirjoja ja pidetty luentoja ym. Suomessa asia on kuitenkin pysynyt pimennossa.

Yoshinori Ohsumi sai Nobel palkinnon 2016 AUTOFAGIA ilmiön selvittämisestä.

Ohsumi selvitti autofagian. Nobel media AB. Photo:

Autofagia  tarkoittaa itsensä syömistä.

Viallisten solujen kierrättämistä uusiokäyttöön.

Ilmiön tunsivat jo muinaiset egyptiläiset, jotka kuvasivat asiaa itseään syövällä käärmeellä. Itsensä syöminen oli elimistöä puhdistava rituaali.

Oura Bora

Maapallon kaikki eliöt noudattavat autofagiaa. Sienet, sammaleet, sammakot, -ihmisetkin. Autofagia on mahdollistanut elämän jatkumisen, vaikka ravintoa ei ole ollut koskaan tasaisesti saatavilla.

Autofagia

Ohsumi tutki autofagiaa tavallisella taloushiivalla 40 vuotta ja selvitti lopulta, mitkä geenit aktivoituivat prosessin eri vaiheissa. Sitten hänen tiiminsä selvitti myös, mitkä geenit toimivat nisäkkäillä samassa prosessissa. Näin autofagian toimintaperiaate selvisi tutkijoille.

AUTOFAGIA

Käynnistyy energiastressistä. 

Ravinnon niukkuudesta / puutteesta ja myös fyysisestä rasituksesta.

Se pysäyttää kasvun ja lisääntymisen.

Siirtää elimistön selviämis-moodiin.

On ymmärrettävää, ettei elimistö panosta kasvuun tilantessa, jossa energiaa ei ole riittävästi saatavilla. Autofagia siirtää elimistön käyttämään energiaksi vararavintoa, rasvaa sekä kierrätykseen tulevia molekyylejä. Ohsumi sanoi raportissaan, että:

 elämässä on vallittava tasapaino kasvun ja palautumisen välillä.

Autofagia kierrättää elimistön vieraat, vialliset ja käyttämättömät 

molekyylit ja solut uusiokäyttöön energiaksi tai rakennusaineiksi

ja puhdistaa siten elimistön.

Autofagia kierrättää uusiokäyttöön solukkoa periaatteella ”Survival of the fittest”. Vialliset ja vähemmän tärkeät kierrätetään ensin.

Pitkäikäisyysgeenit.

Autofagia käynnistää pitkäikäisyysgeenit 

Harvardin professori David Sinclair keskittyi pitkäikäisyysgeenien tutkimiseen.

Pitkäikäisyysgeenit valmistavat eläimet ja kasvit 

selviytymään seuraavaan yltäkylläisyyden jaksoon. 

Horrostamaan, hidastamaan aineenvaihdunnan, muuttamaan suotuisemmille alueille jne.

Puut, pensaat, kasvit hyönteiset monet nisäkkäät horrostavat.

Kasvien hormeettiset aineet

Pitkäikäisyysgeenit saavat kasvit 

puolustautumaan tuholaisia vastaan

kehittämällä myrkkyjä.

Nämä kasvien myrkyt myös käynnistävät niitä syövissä kookkaammissa eläimissä varautumisen vaikeisiin aikoihin pitkäikäisyysgeenejä aktivoimalla.

Kasvien antioksidantit eivät ole osoittautuneet pitkän elämän salaisuudeksi. Tutkijat uskovatkin, että salaisuus onkin kasvien myrkyissä, polyfenoleissa, jotka käynnistävät karaistumisreaktion, ”Mikä ei tapa se vahvistaa”.

Autofagia ja pitkäikäisyysgeenit eivät nykyihmisellä enää aktivoidu.

Selviytymiskykymme heikkenee.

2017 Nobelistit Hall, Rosbash, Young

Selvittivät miten aivojen keskuskellon aika siirretään kaikille kehon soluille. Ei siis vain tärkeimmille.

Nobelistit sanovat rytmistä poikkeamisen aiheuttavan vahinkoa elimistölle. Solumme toimivat rytmissä kuin orkesterin soittajat. Rytmistä poikkeaminen muuttaa musiikin kakofoniaksi. 

Ihminen on ollut aktiivinen aamu- ja iltakuuden välillä. Ravinto on noudatellut vuorokaudenajan rytmiä.

Evoluutio on ohjelmoinut solusi toimimaan päivän valoisana 12 tunnin aikana.

Tutkimukset antavat alustavia viitteitä siitä, että ruokailu luonnollisen rytmin ulkopuolella suosii eräiden syöpäkasvainten kasvua. Iltaruokailun on havaittu olevan lihavuutta edistävää, koska illalla erittyvä melatoniini estää insuliini hormonin toiminnan.

Nuoruuskoodin sanoma.

Korvaa jatkuva napostelu pätkäpaastoilla ja anna elimistösi levätä ja tehdä siivoustoimia yöllä.

Evoluutio ei sopeuttanut meitä yltäkylläisyyteen, vaan valmisti selviytymään  haasteista. Elimistö valmistaa meitä selviytymään. Jos sitä ei haasteta, se ei myöskään varustaudu. 

Me kaikki voimme käynnistää näitä terveyttä edistäviä prosesseja ilmaiseksi ja vähällä vaivalla tekemällä niistä osan normaalia elämää:

Rajoittamalla ruoka-aikoja

Pätkäpaastoilla

Liikunnalla

Saunomalla ja avannossa

Nauttimalla luonnollista ravintoa

Kirjassani kerron muun muassa, miten pätkäpaastot ja liikunta sovitetaan yhteen suurimman hyödyn saavuttamiseksi.

Harvardin professori David Sinclairin mielestä ikääntyminen on sairaus, jota voisi hoitaa elintavoilla. Sinclairin mielestä tyypilliset ikääntyneen sairaudet ovat elintasosairauksia

Hänen mukaansa saamme helposti yli kymmenen tervettä elinvuotta lisää noudattamalla säännöllisesti yllä mainittua elämäntapaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Ikääntyminen on sairaus.

Kirjaa on saatavana verkkokaupoista ja hyvin varustelluista myymälöistä.

Facebook kommentteja kirjasta:

Suosittelijat
Suosittelijat B

Hanki siis kirja verkkokaupasta tai myymälästä.

Katso ja osta

Yhteenveto

Nuoruuskoodi kirjani kertoo, miten voimme lisätä terveitä elinvuosiamme noudattamalla meille ihmisille ominaista elämäntapaa.

Emme ole kehittyneet elämään yltäkylläisyydessä. Sitävastoin olemme kehittyneet selviytymään kohtaamistamme vaikeuksista.

Nälkä, kylmä, kuuma, fyysiset rasitukset, bakteerit, virukset ja kasvien myrkyt ovat pakottaneet meidät sopeutumaan elinympäristömme haasteisiin.

Yltäkylläisyys ja helppo elämä on vierasta ja epäterveellistä. Ne sairastuttavat meidät unohtamalla puolustusjärjestelmän.

Kirjassani (500 sivua) en esitä omia teorioitani, vaan kaikki perustuu yli 20 Nobel tutkimukseen ja yli 1000 tieteelliseen tutkimusviitteeseen. Kirja on silti kirjoitettu kaikkien ymmärrettävään muotoon.

Tiede on lopultakin selvittämässä ikääntymisen salaisuuden ja miten sitä voidaan hidastaa. Joidenkin tutkijoiden mukaan ikääntyminen ei edes ole välttämätöntä.

Harvardin professori David Sinclair kuvaa ikääntymistä sairaudeksi, joka voidaan hoitaa.

Hanki siis kirja verkkokaupasta tai myymälästä.

Adlibris.com, suomalainen.com, akateeminen.com, booky.fi, prisma.com, cdon.com

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.