Posted on Jätä kommentti

Köyhyysstressi

Raha

Köyhyys ja aivot

Köyhyys aiheuttaa stressiä ja heikentää köyhien ja heidän lastensa henkistä suorituskykyä.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan köyhyys on lisääntymässä ja se on periytyvää. Köyhien perheiden osuus on lisääntynyt USA:ssa 40 vuodessa 25%:sta 29%:in.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin köyhien kaupunkilaisäitien lasten älykyysosamäärän olevan 80 (keskiarvo 100). 

Eräs toinen Amerikkalainen tutkimus paljasti että lapsena köyhyydestä kärsineiden lasten muistikokeiden tulokset olivat 20% alhaisemmat kuin henkilöillä, jotka eivät koskaan olleet köyhiä. 

Jo klassiseksi on tullut tutkimus, joka havaitsi, että työssä käyvien vanhempien kolme vuotiaiden lasten sanavarasto oli kaksinkertainen verrattuna vanhempiin, jotka olivat pelkän sosiaaliavun piirissä. 

Amerikkalaiset tutkimukset osoittavat koko kurjuuden. Mitä aikaisemmin köyhyys on alkanut lapsuudessa, sen huonompi henkinen suorituskyky. Mitä kauemmin köyhyys on kestänyt, sitä huonompi työmuisti henkilöllä oli. 

Kun sitten verrattiin adoptiolapsia muihin lapsiin, havaittiin, että perintötekijöillä oli vaikutusta tuloksiin saman verran kuin köyhyydelläkin. Köyhiin perheisiin adoptoidut lapset kärsivät samoista henkisen suorituskyvyn ongelmista kuin muutkin köyhien vanhempien lapset, vaikka heillä ei ollut perittyjä ”huonoja” geenejä..

Tutkijat olettavat köyhyyden aiheuttaman stressin heikentävän aivojen hippokampusta. Hippokampus vastaa muistojemme muodostumisesta, käsitteellisestä oppimisesta ja stressin tasapainottamisesta. Jatkuva stressi ylikuormittaa aivojemme hippokampusta, se vaurioituu, muistimme ja henkinen suorituskykymme heikkenee. Stressihormoni kortisoli vaurioittaa siis pitkään jatkuessaan aivoja. Juuri huonoimmassa taloudellisessa asemassa olevilla myös kortisolitasot ovat korkeimmat. 

On myös havaittu usein toistuvan tai jatkuvan stressin herkistävän aivot uusille stresseille. Siten ongelma pahenee kierteen omaisesti. Lisäksi näyttäisi siltä, että stressi herkistää henkilöitä myös emotionaalisesti, jolloin heidän itsehillintänsä heikkenee, mikä tietysti taas lisää mahdollisuutta ajautua vaikeuksiin.

Stressiä voi aiheutua kaikista elämän negatiivisista asioista:

sairaus, avioero, läheisen poismeno, työ, työpaikan menetys, köyhyys, unettomuus, tunne-elämän epävakaus, uupumus jne.

Stressi voidaan lähes aina kääntää positiiviseksi, jos vain voimat riittävät tahtotilan muuttamiseen tavoitehakuiseksi.

Ei ole tiedossani, miten hyvin nuo Amerikkalaiset tulokset sopivat Suomeen tai Skandinaviaan. Sosiaaliset tukiverkostot ja lasten varhaiskasvatus ovat täällä varmaankin paljon paremmalla tolalla.

Kehitä kykyäsi muistaa ja oppia.

Hanki opas ”Muistin kehittäminen”.

Oppaassa on yli 50 tapaa parantaa muistia. Jokaisessa on viittaukset tutkimuksiin, joihin ne perustuvat.

Et sitoudu mihinkään muuhun. En anna tietojasi mihinkään.

Jos et ole tyytyväinen, palautan rahasi.

Lataa opas laitteellesi.

Kehitä muistiasi opas
Advertisements
Jaa tämä kavereille
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.