Siirry suoraan sisältöön

Lukeminen

Lukeminen on tie menestykseen.

Maailman rikkaimmat ja menestyneimmät ihmiset pitävät menestymisensä salaisuutena LUKEMISTA. Lukemalla paljon heillä on enemmän tietoa. Heillä lukeminen on tie menestykseen.

Nopea / pikalukeminen / selaustekniikka mahdollistaa sen.

USA:n presidentit

USA:n presidentit Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, John F Kennedy, Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush ja Billy Carter lukivat pikalukemisen tekniikalla. J.F.Kennedyn sanotaan lukeneen 1200 sanaa minuutissa. Me suomalaiset luemme keskimäärin 150 – 200 sanaa minuutissa.

Muita huippulukijoita ovat, Bill Gates, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Elon Musk ja monet muut menestyneet. He  ilmoittavat lukevansa päivittäin useita tunteja, vaikka julkisuus ja liiketoimet repivät heitä tilaisuudesta toiseen. Näin kertoo Businessinsider julkaisu.

Elon Musk

Elon Musk

Elon Musk, nykypäivän Einstein, monien yhtiöiden perustaja/omistaja (Tesla, Space X, Hyperloop (tyhjiöputkijuna), Boring Company, PayPal jne.), sanoo lukeneensa jo nuorena 10 tuntia päivittäin. Kun häneltä kysyttiin, miten hän voi tietää rakettien rakentamisesta niin paljon, hän vastasi: ” Luen paljon”.

Mediamoguli Warren Buffet lukee pelkästään sanomalehtiä 5-6 tuntia päivittäin. Lisäksi hän kahlaa jatkuvasti läpi 500 sivua taloudellisia raportteja bisneksistään, lukee kirjoja, harrastaa kulttuuria jne.

Bill Gates

Bill Gates

Bill Gates lukee 50 kirjaa vuodessa. Useimmat niistä ovat tietokirjoja. Silloin tällöin hän lukee novelleja ja usein läpi yhdellä istumalla.

Facebookin perustaja ja omistaja Mark Zuckerberg lukee kirjan joka toinen viikko aktiivisen työnsä lisäksi.

Lukemisen tekniikat

Kun lukee noin paljon, pitää jo hallita tekniikoita: nopea eli pikalukeminen, selaustekniikka ja ylipäätään luettavan valitsemisen / karsimisen tekniikkaa.

Lukeminen haastaa aivojamme erittäin monipuolisesti

Lukiessamme koodaamme kirjaimia sanoiksi ja sanoja lauseiksi. Sanat kytkeytyvät aivoissamme vielä niiden puhuttuun muotoon. Olemmehan oppineet lukemaan nimenomaan lukemalla ääneen. Eli yhdistämällä kirjoitetut sanat kuultuihin sanoihin. Kun jo osaamme lukea hyvin, ei meidän enää tarvitsisi lausua sanoja mielessämme. Me kuitenkin usein teemme niin ja se hidastaa lukemisen vauhtiamme kymmeniä prosentteja.

Toinen lukemisen vauhtia hidastava tekijä on, että aivomme ei jaksa seurata hidasta lukemistamme ja karkaavat omille teillensä. Havahdumme tietysti jossain vaiheessa ja yritämme löytää, mihin jäimme.

Helppoa tekstiä pystymme lukemaan todella nopeasti, jos vain opettelemme. Olisi siis hyvä opetella lukutekniikkaa.

Lukemisen nopeus riippuu nopeudesta, jolla tunnistamme sanat. Paljon lukemalla ja harjoittelemalla alamme tunnistaa pitkiä ja taivutettuja sanamuotoja yhdellä silmäyksellä. Meillä kaikilla on kyky tunnistaa sanat lukematta tai tavaamatta kaikkia kirjaimia. Tämä kyky paranee, mitä enemmän luemme. Nopeassa lukemisessa pakotamme aivomme tunnistamaan sanat nopeasti ilman kaikkien kirjainten lukemista.

Luetun muistaminen taas riippuu siitä ajatteletko mitä luet. Kun tunnistat nopeasti sanat ja ymmärrät lauseen ajatuksen, muistat sisällön, jos se tuntui merkitykselliseltä. Aivomme ovat kehittyneet muistamaan vain merkityksellisiä asioita.

Emme muista satunnaista tai merkityksetöntä

Selaamisen tekniikka on ainakin yhtä tärkeää kuin lukutekniikka. Informaatiota tulvii kaikkialta eikä meidän kannata lukea kuin sellaisia asioita, jotka tuovat meille jotain uutta. Pitää oppia valikoimaan tekstin avainsanojen perusteella sisältääkö se jotain mielenkiintoista vai ei. 

Lukunopeutta ja luetun muistamista voi parantaa myös faktatekstejä luettaessa. Silloin pitää huomio siirtää itse lukemisen nopeudesta  lukemisen valikoimiseen ja muistamisen parantamiseen keskittymällä. Tässä ns. selaustekniikassa keskitytään luettavan tekstin valitsemiseen selaamalla. Lisäksi haetaan erityisesti tekstin kohtia, joissa on yhteenvetoja, luetteloita, korostettua tekstiä jne. Sanomalehden lukemisessa olet varmasti jo käyttänytkin jotain tällaista aivan vaistomaisesti.

Lukemista harrastavat saavat 23 kuukautta lisää elinaikaa. Näin todetaan Yalen yliopiston tutkimuksessa, joka on julkaistu Social Science and Medicine -tiedejulkaisussa. Lukeminen on aivojen voimaharjoittelua.

 Katso ”Lukutekniikat” video

Lukutekniikat

Jaa muillekin