Posted on

Mikrobit ja aivot.

Mikrobit

Mikrobit ja aivosi

Suoliston bakteerit säätävät aivosi.

Tiedämme, että geenit määrittävät menestystämme ja olemustamme. Nyt alkaa selvitä, että yhtä lailla suolistomme bakteerit määrittävät olemmeko ujoja ja arkoja vai olemmeko rohkeita ja uteliaita. ja vielä paljon muutakin.

Kolmen ensimmäisen vuoden aikana syntymämme jälkeen bakteerikantamme kasvaa samaa tahtia aivojemme kanssa. Lapsi saa hyviä bakteereja äidin maidosta, mutta hankkii niitä itsekin aktiivisesti pistämällä suuhunsa kaikkea mahdollista. Tiedetään, että bakteerikanta vaikuttaa immuunisuojaamme ja terveyteemme. Nyt tutkimukset alkavat paljastaa suoliston mikrobien vaikutuksia aivoihimme laajemmaltikin. 

 

Vauva kerää mikrobeja

Pohjois Karolinan yliopiston tutkijat havaitsivat maitohappobakteerin määrän suolistossa ohjaavan hiiren käyttäytymistä. Kun rohkeiden ja uteliaiden hiirien suolistobakteereja siirrettiin aroille hiirille, niistä tuli rohkeita ja päivastoin rohkeista arkoja, kun hiiret saivat arkojen bakteerikantaa.

Ainakin maitohappobakteeri Lactobacillus rhamnosus näytti vaikuttavan positiivisesti hiiriin.

Turun yliopiston bakteeriopin dekaanin, Pentti Huovisen  mukaan “bakteeristolla on vaikutuksia muun muassa aivojen toimintaan, allergioi­hin, tulehduksellisiin suolistosai­rauksiin, diabetekseen, keliakiaan ja lihavuuteen”.

Tutkijoiden mukaan 90% aivojen välittäjäaineista muodostuu suolistossa . Suolistossa ja sisäelimissä rakentuvat rasvahapot, joista aivot tekevät hormonimme. Suolistosi bakteerikanta siis määrittelee sinut. Suoliston bakteerit valmistavat myös hyvän olon hormonimme. Sitä kautta ne vaikuttavat myös mielialaamme. On vaikea välttyä ajatukselta, että nuoria vaivaavat mielialaongelmat ja allergiat saattavat johtua huonon ravinnon aiheuttamasta väärästä mikrobikannasta.

Suoliston bakteerikanta on riippuvainen ravinnostamme. Nauti terveellistä ruokaa, jossa on maitohappokäyneitä tuotteita, tuoreita kasviksia ja paljon kuitupitoista joka aterialla. Maitohappobakteereilla valmistettuja ravintoaineita ovat luonnon jogurtit ja viilit, juustot, hapankaali, juureen tehty hapanleipä. Avomaankurkut on perinteisesti valmistettu maitohappokäymisellä. Lähes kaikki säilötyt kurkut on nykyisin valmistettu suolalla, etiikalla ja sokerilla.

Valitettavasti tutkimukset  näyttäisivät roskaruoan nauttimisen tuhoavan terveellisen ravinnon hyödyt lähes välittömästi, ainakin rotilla.

Suolistomme bakteerikantaa ei muuteta hyväksi ihan kerta heitolla. Se taitaa olla pitkä projekti.

 

Palaa ETUSIVULLE

Advertisements
Jaa tämä kavereille