Siirry suoraan sisältöön

Miten kuolleet solut poistuvat aivoista?

  

Paasto aktivoi prosessin, jolla kuolleet solut poistetaan kehosta.

Aikuisella ihmisellä solut uusiutuvat 50-70 miljardin solun päivävauhdilla. Iholta kuolleet solut karisevat pois, mutta kehomme sisäosista ja aivoista ne pitää siivota pois jollain menetelmällä. Ihminen pystyy elämään lähes sata vuotiaaksi, tai ylikin, vain sen ansiosta, että solumme uusiutuvat. Joka päivä kymmeniä miljardeja uusia soluja syntyy ja saman verran vanhoja kuolee. Solumme uusiutuvat kuitenkin hyvin eri tahdissa. Ihon ja maksan solut uusiutuvat hyvin nopeassa tahdissa, kun taas silmien ja aivojen solut uusiutuvat enimmäkseen epätavallisten syiden kuten sairauksien, myrkytysten jne. vuoksi.

Yleisesti on otaksuttu, että kuolleet solut päätyvät lopulta immuunijärjestelmän fagosyyttien syliin ja sitä kautta poistuvat kehosta. Fagosyytit ovat valkoisia verisoluja, jotka toimivat immuunijärjestelmässä suojelijoina poistamalla kehosta bakteerit, kuolleet solut ja muut vieraat partikkelit. Tiedetään, että pitkäaikainen unettomuus johtaa tämän järjestelmän vajaatoimintaan, dementiaan, Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

Nobel palkinto 2016

Japanilainen Yoshinori Ohsumi sai lääketieteen Nobel palkinnon 2016 löydettyään uuden prosessin, jolla solut pudistavat elimistön kierrättämällä kuolleet solut elävien solujen uusiokäyttöön.  Ohsumi käytti tavallista ruokahiivaa löytääkseen geenit, jotka olivat oleellisia solujen itsekierrätykselle.

Hänen tutkimuksensa avasi tien solujen itsekierrätyksen (autofagia = itsesyönti) ymmärtämiselle. Tutkimus auttoi ymmärtämään miten, elimistö sopeutuu paastoon tai estää tulehdusten syntymistä. Mutaatiot solujen itsekierrätyksen geeneissä aiheuttavat useita sairauksia kuten syöpä ja neurologiset sairaudet ( Alzheimer, Parkinson).

Paasto / ketoosi

Paastolautanen

Yoshinori Ohsumi havaitsi, että paastoaminen / nälkiinnyttäminen aktivoi solujen  itsekierrätys- /autofagia- /siivoustoimintoa.

Tämä vahvisti jo vanhaa näkemystä, että paasto tai vain ruoka-aikojen rajoittaminen aktivoi prosessia, joka estää ns. amyloidien kasautumista esimerkiksi aivoihin aiheuttaen Alzheimerin ja Parkinsonin tautia. Nyt ymmärretään, että myös monet muutkin taudit kuten syöpä ja sydänsairaudet saattavat saada alkunsa kuolleiden solujen kierrätyksen vajaatoiminnasta. Ohsumi löysi myös proteiinimolekyylit, jotka toimivat tässä kierrätysjärjestelmässä.

Paastoamalla saat kehosi puhdistettua samalla kun kuolleet solut käytetään toimivien solujen energiaksi ja rakennusaineiksi. Järjestelmä hidastaa hyvin toimiessaan ikääntymistä ja ylläpitää terveyttä.

Amyloidit, jotka esimerkiksi estävät aivohermojen signaaleja ovat itse asiassa kuolleiden tai viallisten solujen kasaumia, jotka aiheuttavat dementiaa, Alzheimerin- ja Parkinsonin tautia, syöpiä jne. Aivoissa kuolleet solut korvautuvat normaalisti uusilla soluilla ns. Neurogenesis prosessissa.

Paasto, patkapaasto

Paasto tai pätkäpaasto aiheuttaa aineenvaihduntaan ketoosi nimisen tilan, jossa elimistön sokerivarastot on käytetty loppuun ja siirrytty rasvavarastojen käyttöön.

Pitkiä paastoja ei tarvita, paremminkin pätkäpaastoja. 5-2 pätkäpaasto tai ruoka-aikojen rajoittaminen yhteen, korkeintaan kahteen ateriaan vuorokauden aikana, niin, että välillä on 16 tunnin paastojakso. Tällöin keho ehtii siirtyä ketoosiin, jossa solujen itsekierrätys aktivoituu.

Historiassamme ravinnon niukkuudesta johtuvat paastot ovat olleet vuosittaisia ilmiöitä. Säännöllinen ruokailu ei ole ollut mahdollista vuodenaikojen vaihtelun ja ailahtelevien sääilmiöiden takia. Ihmisen, niin kuin muidenkin eliöiden on ollut sopeutuminen ravinnon saannin vaihteluihin. Ehkäpä olemme sopeutuneet puhdistamaan elimistömme niukkoina aikoina. Lue lisää paastosta.

Youtubesta löytyy lukuisia englannin kielisiä videoita, joissa selitetään autofagiaa ja pätkäpaastojen vaikutusta kehossamme.

Autophagy & Intermittent Fasting: Activate Garbage Recycling and Cellular Remodeling

Katie Parzych: Autophagy: How Cells Recycle to Survive / FASTING

How to Increase Autophagy Without Fasting

Autophagy Explained: The Most Powerful Benefit of Fasting

Jaa muillekin