Sadat, ehkä tuhannet laboratoriot, maailmalla testaavat kuumeisesti molekyylejä, jotka voisivat pidentää ihmisten terveitä elinvuosia kymmenillä vuosilla.
Ei ole luonnonlakia, mikä tekisi kuolemasta välttämätöntä. Sanovat Nobelisti Richard Feynman, Harvardin professori David Sinclair ja MIT yliopiston professori Ernest Frankel. Evoluutiolla ei ollut syytä valikoida pitkäikäisiä suvun jatkajiksi. Sille riitti, että yksilö ehti jatkaa sukua ja saattaa jälkeläiset sukukypsään ikään.
Evoluutio on suosinut kuolemaa, koska se nopeuttaa kehitystä ja sopeutumista. Evoluutiota ei kiinnosta yksilö, vaan pelkästään lajin selviytyminen. Ernest Frankel sanoo ikääntymisen ja kuoleman olevan seurausta erilaisten virheiden ja vaurioiden kumuloitumisesta elimistöön ajan kuluessa. Näitä virheitä ja kulumista aiheuttavat solun energian tuottaminen ja jakautuminen sekä ympäristön säteily ja kemikaalit. Evoluutiolle oli näiden virheiden korjaaminen merkityksetöntä sen jälkeen kun jälkeläiset oli jo sukukypsässä iässä. Nuoremmalla iällä korjausmekanismit vielä toimivat.
Mihin innostus perustuu ?
Yamanaka tekijät.
Nobel palkinto 2012 jaettiin Shinya Yamanakalle löydöistä, jolla kantasoluja voitiin palauttaa takaisin alkuasetuksiinsa aivan erikoistumisensa alkuun. Aivan kuin kellon kääntäisi taaksepäin.
Kantasoluhoidoilla oli ongelmia, kun kun kaikilla potilailla kantasoluja ei muodostu riittävästi käytettäväksi hoitoihin tai nekin olivat jo ikääntymisen vaurioittamia.
Yamanaka sai ajatuksen kokeilla siirtää jo kehittyneitä soluja takaisin aikaisempaan kantasoluvaiheeseen. Ikäänkuin alkuperäisen solun backup kopioon. Käytännössä DNA:n metylaatioita palautettiin takaisin alkuperäisiin. Hän onnistui löytämään menetelmän vain neljän proteiinin avulla. Myöhemmin suomalainen tutkijaryhmä onnistui muuntamaan ihmisen ihosoluja takaisin monikykyisiksi kantasoluiksi (iPSC) Yamanaka menetelmällä. Niitä voitiin sitten kehittää sairaiden kudoksien hoitoon potilaan omilla soluilla.
2019 David Sinclair julkaisi tutkimuksen, jossa koe-eläimen silmänpainetauti, glaukooma, parannettiin palauttamalla retinan solukkoa nuorempaan kantasolu-tilaan Yamanaka tekijöiden avulla. Sinclair onnistui toimenpiteessä jättämällä yhden Yamanaka tekijän (syöpäkasvaimia aiheuttavan) pois ja siirtämällä tekijät adeno-tyyppisellä viruksella hiiren silmän retinaan.
Käytännössä silmän solujen DNA:n metylaatiot palautettiin lähelle alkuasetuksiaan. Tällä operaatiolla Sinclair tavallaan myös todisti ikääntymissairauksien olevan seurausta geneettisen informaation häviämisestä, jota voidaan hoitaa palauttamalla DNA:n metylaatiot aikaisempaan tilaan. Lue lisää kokeesta. Sinclair on lanseerannut käsitteen ”Loss of genetic information” (geneettisen informaation häviäminen) tärkeimmäksi ikääntymisen syyksi, joka sitten johtaa tunnettuihin ikääntymissairauksiin. Kun informaatio häviää, solu ”unohtaa” tehtävänsä.
Tie solukkojen ja kokonaisten organismien nuorentamiseen kantasoluilla oli avautumassa. Menetelmä biologisen kellon taaksepäin kääntämiseen oli saatu käytännön askelilla etenemään.
Lue lisää ja liity jäseneksi
Oletko jo jäsen?
Kirjaudu sisään