Siirry suoraan sisältöön

Omega3 on hyväksi aivoille

Stressi on evoluution kehittämä keino henkiinjäämisemme parantamiseen.

Omega3 ei ole ihmeaine. Jos meillä ei olisi juomavettä tarpeeksi saatavilla, vesi olisi vielä suurempi ihmeaine. Olemme muinoin saaneet ravinnostamme niin paljon Omega3 rasvahappoja, että kykymme tuottaa niitä itse on hiipunut.

Omega3;sta on tullut ihmeaine, koska sen saanti on vähentynyt. Ihminen ei kehityshistoriansa aikana ole syönyt ranskalaisia, pizzoja, hampurilaisia, leivoksia, jäätelöitä ja makeisia… Nuo ovat syrjäyttäneet ruokavaliossamme Omega3 rasvahappoja, joita olemme saaneet runsaasti kalasta, äyriäisistä, pähkinöistä ja kasviksista.

Rasvahapot ovat aivoissamme ratkaisevassa asemassa. Aivojemme tehokasta toimintaa uhkaa monen tutkijan mielestä nykyisin Omega-3 rasvahappojen liian vähäinen saanti ruokavaliossamme ja monen mielestä ylipäätään rasvojen puute. Kehomme ei itse pysty valmistamaan Omega-3 rasvahappoja, joten ne ovat siis ns. välttämättömiä rasvahappoja.

Koostumukseltaan aivomme ovat 77–78 prosenttia vettä, 10–12 prosenttia lipidejä eli rasvamolekyylejä, 8 prosenttia proteiinia, 2 prosenttia liukoisia orgaanisia aineita,  1 prosentti hiilihydraatteja ja 1 prosentti epäorgaanisia suoloja . Aivomme ovat siis kuivapainoltaan n. 55 prosenttisesti rasvaa. Tästä  merkittävä osa on kolesterolia. Elimistömme kaikesta kolesterolista 25 % on aivoissa

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat:

  • Dokosaheksaeenihappo, DHA
  • Eikosapentaeenihappo, EPA
  • Alfalinoleenihappo, ALA

Helokkiöljy GLA on Omega6 rasvahappo.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen tulokset paljastivat, että niukasti DHA-rasvahappoja saavien henkilöiden aivojen tilavuus oli pienempi kuin niitä eniten saavien. Jos henkilö sai liian vähän myös muita omega-3-rasvahappoja, kuten EPA-rasvahappoja, hän menestyi todennäköisesti heikommin testeissä, jotka kartoittivat visuaalista muistia sekä muita kognitiivisia toimintoja kuten ongelmanratkaisua ja abstraktia ajattelua.

Yksi syy on näiden rasvahappojen kyky vähentää tulehduksia ja toinen on niiden kyky lisätä kudosten joustavuutta, varsinkinaivojen hermojen synapseissa.

Kolmas syy omega rasvahappojen taianomaiseen parannusvoimaan on se, että saamme normaalista ruokavaliostamme niitä liian vähän.

Poistamalla tätä puutosta saamme nopeasti aikaan valtavasti hyviä terveysvaikutuksia. Kun puutos on korjattu, on lisähyötyjen saaminen jo huomattavasti vaikeampaa. Omega3:n niin kuin muidenkin tärkeiden ravintoaineiden kohdalla riittävää määrää ei kannata ylittää, koska hyödyt saattavat muuttua haitoiksi.

Muita Omega3 tutkimuksia

Pittsburgin yliopiston tutkijat havaitsivat koehenkilöiden työmuistin parantuneen Omeg-3 saannin lisääntyessä. Tutkimuksessa oli 18-25 vuotiaita, terveitä henkilöitä. Heidän työmuistinsa testattiin ennen kokeen alkua ja uudestaan 6kk Omega-3 ravintolisän käytön jälkeen. Omega3 lisän käytön jälkeen testissä koehenkilöiden muisti oli parantunut.

Suuri määrä tutkimuksia on todennut Omeg-3 rasvahappojen vaikuttavan positiivisesti useihin sairauksiin. Monet myös varoittavat liiallisesta rasvojen välttelystä.

Yle arkiston sivuilta löytyy Turun yliopiston dosentin (Markku Ahotupa) haastattelu, jossa hän mainitsee omega-3 rasvahappojen eduksi:

Sydän ja verisuonet

Omeg3:n saanti joko ravinnosta tai lisäaineena ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja. Tutkimuksissa on jopa havaittu sydäninfarktin jälkeen omeg3 lisän saannin vähentävän kuolleisuutta.

Omeg3 ja muisti

On tutkimusnäyttöä, että omeg3 rasvahapot ehkäisivät muistisairauksia. Oletetaan, että tuo vaikutus johtuu näiden rasvahappojen tulehduksia ehkäisevistä ominaisuuksista.

Koulumenestys

Englantilaistutkimuksen mukaan omega3 rasvahappolisillä voitiin parantaa  lasten koulumenestystä, tarkkaavaisuutta sekä kirjoitus- ja lukutaitoa.

Mieliala

Tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia stressissä, masennuksessa, kroonisessa väsymyksessä ja jopa skitsofreniassa. Näidenkin tulosten taustalla uskotaan olevan omega3:n tulehduksia estävät vaikutukset.

Iho ja silmät

Eräät tutkimukset viittaavat siihen, että omega3 rasvahapot ehkäisevät iho- ja silmavaurioita

Immuniteetti

Tutkimukset ovat osoittaneet omega3 rasvahappojen parantavat immuniteettia. Omega3 lisäravinteita on myös annettu  autoimmuunisairauksista kärsiville. Tulokset ovat olleet lupaavia.

Lohi sisältää aivojen toiminnalle tärkeää Omega3 rasvahappoa
Lohi on terveellistä ruokaa aivoille

Marylandin Yliopisto listasi sivuillaan Omega-3:n terveysvaikutuksia tutkimustuloksiin perustuen:

  • Depressio
  • Kaksisuuntainen mielialahäiriö
  • Skitsofrenia
  • ADHD
  • Dementia ja muistisairaudet
  • Autoimmuunitaudit
  • Osteoporosis
  • Ihotaudit
  • Tulehdusperäinen vatsatauti ( Kronin tauti )
  • Astma
  • Silmien rappeutumistauti ikääntyneillä
  • Suolistosyöpä
  • Rintasyöpä
  • Eturauhassyöpä

Tätä vaikuttavaa luetteloa ymmärtää, kun ajattelet käänteisesti. Omega3 rasvahappojen puute myötävaikuttaa kehossamme näiden sairauksien syntyyn.

Mikrobikanta elimistössämme

Medicalcal News Today raportoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan Omega3 rasvahapot pitävät yllä suurempaa mikrobien diversiteettiä ruoansulatuselimistössä. Tiedämmehän, että hyvä mikrobikanta elimistössämme huolehtii myös aivojen terveydestä javastustuskyvystämme. Edellä mainittujen terveyshyötyjen taustalla näyttää olevan kehon hyvä mikrobikanta, jota ylläpitävät muun muassa Omeg3 rasvahapot.

Kalaöljy edistää lasten luku- ja sosiaalisia taitoja

Ruotsalainen Sahlgrenska Akademi on tutkimuksissaan todennut Omega rasvahappojen (3,6) auttavan ADHD lapsien oireissa ja parantavan heidän kognitiivisia kykyjään. Samassa yliopistossa todettiin myös omega 3,6 rasvahappojen parantavan 9 ja 10 vuotiaiden lasten lukutaitoja (lukunopeutta ja ymmärrystä). Samanlaisia tuloksia on saatu myös monissa muissa tutkimuksissa. Nämä tutkimukset ovat olleet otannaltaan yleensä pienehköjä, mutta koska samankaltaisia tuloksia on saatu useissa tutkimuksissa, voidaan tuloksia pitää suuntaa antavina.

Fruktoosin haitat

Omega3 DHA rasvahapot pystyivät tuoreen Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan korjaamaan aivoissa fruktoosin aiheuttamia vahinkoja. Tutkimuksen mukaan fruktoosi aiheuttaa mutaatioita aivojemme 200 geeneissä. Omega3 DHA rasvahapot pystyivät mitätöimään fruktoosin haitalliset vaikutukset vahvistamalla aivojen hermokudosten synapseja. Synapsien vahvistuminen on tutkijoiden mukaan oppimisen ja muistin parantumisen taustalla.

Muistisairaudet

Alzheimerin tauti johtuu useiden tutkimusten mukaan ainakin osaltaan omega3 rasvahappojen liian niukasta saannista. Tutkimukset osoittavat liian vähäisen omeg3 rasvahappojen saannin pienentävän aivojen tilavuutta ja heikompaa suoriutumista kognitiivisia kykyjä kartoittavissa testeissä. Tutkijat eivät väitä näiden rasvahappojen estävän lopullisesti muistisairauksia, mutta kylläkin lykkäävän näiden sairauksien alkamista.

Omega-3 rasvahappoa saa parhaiten:

Kylmän veden rasvaiset kalat, lohi, silakat, makrilli ja muikku sekä niiden mäti. Pellava, soija, kurpitsa, pähkinät, parsakaali, pinaatti ja vihreälehtiset kasvit, merilevä, kananmunan keltuainen, pavut.

Jaa muillekin