Siirry suoraan sisältöön

Opettele lukemaan nopeammin

Jotta voisit nauttia enemmän kiinnostavista tarinoista, opettele lukemaan nopeammin.

Pikalukeminen on kiistelty tekniikka. Ehkä olisi parasta puhua nopeammasta lukemisesta. Ainahan voi harjoittelemalla ja tekniikkaa parantamalla oppia lukemaan nopeammin.

Lukemisen oppiminen koulussa.

Me olemme kaikki koulussa oppineet lukemaan hitaasti tavu tai sana kerrallaan kuuluvalla äänellä. Vieraita kieliä olemme opiskelleet ääntämällä sanat mielessämme. Ääntäminenhän on keskeistä vieraan kielen opiskelussa. Suomen kielisiä sanoja ei ole tarpeen ääntää mielessämme.

Me luemme käytännössä samalla nopeudella kuin puhumme. Tuo nopeus on liian hidas aivoillemme ja ajatuksemme lähtee harhailemaan. Useissa lukutekniikkaa käsittelevissä oppaissa kerrotaan lukunopeuden hidastuvan 30% syystä, että ajatus lähtee harhailemaan kesken lukemisen.

Tarinan tyyppistä tekstiä voisimme lukea hyvin nopeasti. Muistamme tapahtumat juonen avulla eikä muistamisen takia tarvitse hidastella. Eikä varsinkaan lauseita tarvitse ääntää mielessään. Tarinoita lukiessa ei  ajatus lähde harhailemaan, jos juoni on riittävän kiinnostavaa.

Suomen kieli on hankala lukemisen kannalta. Sanat ovat pitkiä ja yhdyssanoja on paljon. Sanojen taivutusmuodot muuttavat sanoja vaikeammin tunnistettaviksi luettaessa.

Lukemisen nopeus riippuu nopeudesta, jolla tunnistamme sanat. Paljon lukemalla ja harjoittelemalla alamme tunnistaa pitkiä ja taivutettuja sanamuotoja yhdellä silmäyksellä. Meillä kaikilla on kyky tunnistaa sanat lukematta tai tavaamatta kaikkia kirjaimia. Tämä kyky paranee, mitä enemmän luemme. Nopeassa lukemisessa pakotamme aivomme tunnistamaan sanat nopeasti ilman kaikkien kirjainten lukemista.

Luetun muistaminen.

Luetun muistaminen taas riippuu siitä ajatteletko mitä luet. Kun tunnistat nopeasti sanat ja ymmärrät lauseen ajatuksen, muistat sisällön, jos se tuntui merkitykselliseltä. Aivomme ovat kehittyneet muistamaan vain merkityksellisiä asioita.

Emme muista satunnaista tai merkityksetöntä
Muistin evoluutio

Lukunopeutta ja luetun muistamista voi parantaa myös faktatekstejä luettaessa. Silloin pitää huomio siirtää itse lukemisen nopeudesta  lukemisen valikoimiseen ja muistamisen parantamiseen keskittymällä. Tässä ns. selaustekniikassa keskitytään luettavan tekstin valitsemiseen selaamalla. Lisäksi haetaan erityisesti tekstin kohtia, joissa on yhteenvetoja, luetteloita, korostettua tekstiä jne. Sanomalehden lukemisessa olet varmasti jo käyttänytkin jotain tällaista aivan vaistomaisesti.

J.F.Kennedyn sanotaan lukeneen 1200 sanaa minuutissa. Oikeuden käynnissä, jossa amerikkalainen Howard Berg oli syytettynä harhaanjohtavasta markkinoinnista, hänen parhaat oppilaansa lukivat 800 sanaa minuutissa, vaikka HB väitti heidän oppivan 25 000 sanan vauhtiin ( me suomalaiset luemme keskimäärin 150 sanaa minuutissa ).

Harjoittelemalla:

  • Opit valitsemaan lauseet ja tekstin pätkät, jotka kannattaa lukea.
  • Tunnistat sanat nopeasti ääntämättä niitä mielessäsi.
  • Ajattelemalla keskittyneesti muistat lukemasi.

Voit oppia lukemaan paljon nykyistä nopeammin.

Katso video!

Testaa nopeutesi.

Opettele lukemaan nopeammin.

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.