Siirry suoraan sisältöön

Päiväunet

Päiväunet ovat terveellisiä ja auttavat keskittymistä, muistamista, oppimista ja parantavat yleistä terveydentillaamme.

Maailmanlaajuisesti kuuluisa Mayo Clinic summaa päiväunien etuja

Enemmän kuin 85 prosenttia nisäkkäistä nukkuu vuorokauden aikana useita lyhyitä jaksoja. 20-30 minuutin unet parantavat oppimista, muistia, poistavat stressiä, ja lisäävät suorituskykyä. 

Vaikka päiväunet eivät oikein sovikaan nykyajan rytmiin, monet kuuluisuudet kuitenkin nukkuivat päiväunia. Winston Churchill, John F. Kennedy, Ronald Reagan, Napoleon, Albert Einstein, Thomas Edison, ja George W. Bush olivat tunnettuja päiväunien ottajia.

Kenelle päiväunet sopivat.

Jos olet etätyössä, opiskelija tai eläkeläinen, voit tahdistaa elämäsi rytmiä päiväunilla.

Muinaiset roomalaiset nukkuivat  kahdessa vaiheessa, lyhyet unet päivällä ja pidemmät yöllä. Tutkimuksissa on havaittu päiväunien piristävän paremmin kuin reilu kahviannos. Useat tutkimukset osoittavat, että uni parantaa muistia ja oppimiskykyä, koska uni järjestelee aivoissamme päivän tapahtumia. Kun aivot saavat lepohetken päivälläkin, mieli kevenee, yleinen terveydentila paranee ja burnout´in riski pienenee.

Neurology Review MDedge otsikoi: ”Uudet tiedot paljastavat, että kaksiosainen nukkumisrytmi paitsi piristää, myös parantaa kognitiivista toimintaa”. Tunnin päiväunet piristää ja parantaa aivojen toimintaa, todettiin Association for the Advancement of Science ´n vuosikokouksessa, San Diegossa. Lausunnossa Matthew Walker toteaa, että samoin kuin sähköpostilaatikkosi täyttyy päivän mittaan, samoin myös hippokampuksesi täyttyy. Nokoset ikäänkuin siirtävät tiedot talteen uuteen kansioon.

EEG testeillä todettiin, että muistin parantuminen liittyi stage 2 univaiheeseen syvän unen ja REM unen välissä. Tuossa vaiheessa 2 olemme tri Walkerin mukaan vähintäin puolet koko uniajasta.

Päiväunien pituus.

Yleisesti päiväunien pituudeksi suositellaan 20-30 minuuttia. Dr Mednick kuitenkin suosittaa 90 minuutin päiväunia kello 13 ja 15 välillä. 90 minuuttia on ns. Circadian rytmi, jossa kaikki unen vaiheet käydään läpi. Tuo kuitenkin saattaa olla paitsi hankala toteuttaa, myös arvaamaton vaikutuksiltaan yöuneen.

Loughborough yliopiston tutkijat suosittelevat ns. ”Caffeine nap” päiväunia. Tässä metodissa juodaan kuppi kahvia ja otetaan sitten nokoset. Kahvin kofeiini herättää automaattisesti 20 minuutin kuluttua.

Dr Emeran Mayerín mukaan myös suolistomme osallistuu unen aikana kehoa parantaviin toimiin tasapainottamalla tunteitamme ja yleistä terveydentilaamme. Tästä huolehtivat suolistossamme olevat bakteerit. Elimistössämme on bakteereja kymmenen kertaa enemmän kuin omia solujamme, vaikka nämä mikrobit painavat vain pari kiloa yhteensä.

Daniel Pinkin ohje.

Tieteiskirjailija Daniel Pink neuvookin suorittamaan aamupäivällä tarkkaavaisuutta vaativia asioita,  illalla luovuutta korostavia asioita ja keskipäivällä ottamaan pienet unet. Keskipäivällä ei hänen mukaansa kannata tehdä mitään tärkeää.

David Pinkin mukaan päiväunet:

Varaa sinäkin siis lounastauostasi 20 minuuttia päiväunille. Älä senkään jälkeen tee pariin tuntiin mitään erityisen tärkeää. 

Jos olet opiskelija oppiminen tehostuu valtavasti. Päiväunen aikana aamulla opiskellut asiat painuvat muistiin paremmin. Samoin tapahtuu myös illalla, jos opiskelet iltaisin. 

Keskipäivällä kannattaa siis ottaa nokoset ja käydä sen jälkeen vaikka lenkillä.

Tutkimuksia päiväunista.

Dimitrios Trichopoulos, Harvard School of Public Health tutki siestan vaikutusta terveyteen yli 23 000 kreikkalaisella. Yli 30 minuutin siesta vähensi sydäntautiriskiin liittyviä kuolemia 37%.

Pieni tutkimus päiväunien vaikutuksista. Kokeessa oli 22  50-88 vuotiasta tervettä henkilöä. Koe kesti kaksi viikkoa ja siinä päiväunien pituus oli 45minuuttia tai 2 tuntia. Tässä pienessä tutkimuksessa päiväunien ei havaittu vaikuttavan yöuniin lainkaan negatiivisesti. 24 tunnin uniaika lisääntyi merkittävästi. Päiväunia nukkuneiden kognitiivinen valmius parani, mutta mitattu reaktioaika ei parantunut eikä huonontunut. 45 minuutin päiväunia nukkuneet saivat testeissä parempia tuloksia kuin kaksi tuntia nukkuneet.

Uni on elintärkeää aivoille. Säännölliset, pitkähköt, päiväunet saattavat kuitenkin olla jopa haitallisia ikäihmisille, sanoo dr. Christina Schmidt Liegen yliopistosta.

2018 julkistetun kiinalaisen tutkimuksen mukaan päiväunet vähensivät depressiota.

Toisaalta taas 2012 julkistetun tutkimuksen mukaan 3-5 vuotiailla päiväunet häiritsivät kognitiivista suorittamista. Tuon ikäisten lasten kehittymiselle kunnon yöunien merkitys korostui.

Matkoihin liityvät jetlagit kaikki tuntevat, mutta mitä on weekend jetlag? Se on häiriötila elimistön rytmissä. Unirytmissä tai ruokarytmissä. Yleinen näkemys on ollut, että menetettyä unta ei voi korvata nukkumalla pidempään viikon loppuna, koska rytmi sotkeutuu ja tulee ”jetlag”. Näin kertoo Matthew Walker Peter Attian viedeohaastattelussa elokuun lopulla 2020.

Tukholman yliopiston tutkimus vuodelta 2017, johon kuului 43 000 ihmistä, kuitenkin totesi univelat takaisin nukkumisen olevan jossain määrin hyödyllistä. Tuloksista selvisi myös, että alle viisi tuntia nukkuvien, kuten myös yli 8 tuntia nukkuvien kuolleisuus oli suurempi kuin muilla.

Päiväunien vaikutus yöuniin on ollut jokseenkin kiistanalaista. Vuoden 2010 tutkimus kertoo päiväunien heikentävän yöunia keski-ikäisillä. Kuitenkin vaikutukset riippuvat iästä ja päiväunien pituudesta. 

Yhteenveto

Lyhyet 20 minuutin päiväunet ovat harmittomia yöunille, mutta piristävät ja antavat uutta energiaa. Kuppi kahvia ennen unia herättää sopivasti, ettei päikkärit mene pitkäksi.

Oppimisen ja muistin tueksi päiväunien pitäisi olla 1,5 tuntia pitkät, jotta unen vaiheessa 2, syvän ja REM unen välissä, aamulla käsitellyt asiat jäsentyisivät ja tallentuisivat oikeisiin ”kansioihin”.

Kokeile, jos tuntuu siltä.

Tehokas opiskelu oppaan kansikuva, jossa nainen lukemassa kirjaa korkean kirjapinon vieressä
Pidä muististasi huolta

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.