PIKALUKEMISEN PERUSTEITA

Kirjan selaaminen

PIKALUKEMISEN tekniikat tehostavat merkittävästi uusien asioiden omaksumista, koska luet nopeammin ja osaat keskittyä oleellisiin asioihin.

Pikalukeminen on tekniikka, jolla silmät ja aivot mukautetaan harjoittelemalla yhä nopeampaan lukemisvauhtiin.

Keskiarvo Meikäläisen lukunopeus on 150 sanaa minuutissa.

Se on täsmälleen sama kuin ko. henkilön puhenopeus.

Monien amerikkalaisten tutkimusten mukaan henkilöiden puhenopeus vaihtelee jonkin verran. Normaali suomenkielisen puheen keskinopeus on kuitenkin 150 sanaa / min. Urheiluselostajilla se nousee yli 250 sanaa / min

Englannin kieltä puhuvilla lukunopeus on n. 30% korkeampi kuin suomalaisilla, koska heillä sanat ovat lyhempiä ja paljon ”a” ja ”the” artikkeleita, kuten myös prepositioita ( in, on, from..). Englannin kielessä ei juuri käytetä yhdyssanoja kuten suomen kielessä. Myös lähes kaikki Euroopan kielet ovat nopeampia puhua ja lukea kuin Suomen kieli.

Kuvaruudulta lukeminen hidastaa nopeutta 25%.

 

Kuvaruudulta lukeminen

Kuuluisia pikalukijoita olivat J.F. Kennedy, joka oppi sen Evelyn Woodilta. Evelyn taas oli pikalukutekniikan luoja. Toinen pikalukemista aktiivisesti käyttävä presidentti oli J. Carter.

Eri aineistoa luetaan eri lailla:

Vaikeaa oppikirjaa perinteisesti

Helppoa kirjaa pikalukemalla

Tietokirjoja / artikkeleita selailemalla

 

Markkinoilla on ohjelmia ja oppaita, joista voi tutustua pikalukemiseen. Suomenkielisiä ei juurikaan ole. Henkilökohtaisista pikalukukurssista saa helposti pulittaa yli sata euroa. Netistä ladattavat tai netissä käytettävät ohjelmat (englannin kieliset) maksavat alkaen 20-30 €. Ainakin ne kirjat, joihin itse olen tutustunut ovat olleet vaikeaselkoisen tuntuisia.

Mielestäni pikalukemisen kova ydin on selkeä ja helppokin ymmärtää. Ainoa suuri ongelma on, että se vaatii kovaa harjoittelua. Toiset tosin oppivat helpommin, varsinkin nuoret. Myös paljon vierailla kielillä lukeneita rasittaa tottumus hitaaseen lukemiseen ja sanojen ääntämiseen lukiessa.

Pikalukemisen oppiminen vaatii useimmilta rankkaa harjoittelua, jonka jaksaa loppuun saakka vain motivoitunut henkilö.

Jos otat tavoitteeksi lukunopeuden kaksinkertaistamisen, selviät siitä melko helposti.

Työmäärä kasvaa rajusti tämän jälkeen.

 

Paljon opiskelua

Oppaan hankkimiskustannuksen lisäksi on sinun hankittava kirjoja, jotka eivät ole sinulle ennestään tuttuja. Suurin investointi on kuitenkin aika, joka on oltava valmis uhraamaan harjoitteluun.

Olen jakanut oppaani kahteen osaan.

Ensimmäisessä osassa kaksin- kolminkertaistat nykyisen lukunopeutesi. Toisessa osassa edelleen moninkertaistat saavuttamasi uuden nopeuden. Alkuperäinen lukunopeutesi lähes kymmenkertaistuu. Toisen vaiheen kova nopeus ei kuitenkaan sovellu kuin teksteihin, joissa osa voidaan silmäillä läpi.

Kumpaankin jaksoon on varattava aikaa useita viikkoja.

Pikalukemisen opettelu on aloitettava PIKALUKEMINEN I osiosta.

Sen jälkeen voi tarpeen mukaan harkita jatkamista PIKALUKEMINEN II osioon.

 Oppaani kuljettaa sinut askel askeleelta maaliin Suomen kielellä.

Voit myös tilata PikalukuTekniikat TuotePaketin, jossa on tähän läheisesti liittyvät oppaat samassa paketissa. Säästät näin n. 20%.

OPETTELE OPPIMAAN. SE ON ELÄMÄSI PARAS INVESTOINTI.

Advertisements
Jaa tämä kavereille