Siirry suoraan sisältöön

Positiivinen stressi

Käännä negatiivinen stressi positiiviseksi 

Stressi on muistin ja oppimisen suurin este.

Stressissä tunne on kuin ryhtyisit viimeiseen turhaan yritykseen taistella ylivoimaista vihollista vastaan. Sydän hakkaa, hikikarpalot kihoavat otsalle, hengitys käy hätäiseksi, et näe etkä kuule muuta. Kaikki veri pakenee lihaksiin vatsasta ja aivoista. Unohdat kaiken muun ja keskityt vain tähän epätoivoiseen hetkeen.

Kehosi tuottaa suuret määrät adrenaliinia ja kortisolia. Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, viimeiseen taisteluun.

Nykyään meillä ei juuri ole tällaisia viimeisen taistelun tilanteita. Valitettavasti meillä on kaikilla joskus tilanteita, jotka aivomme tulkitsevat viimeiseksi taisteluksi. Läheisemme poismeno, vakava sairastuminen , epäonnistuminen tärkeässä asiassa, ero jne. Tuota viimeistä huipentumaa ei tulekaan ja stressi jää päälle. Kehomme ja aivomme ovat luonnottomassa tilassa, jossa normaalit toiminnot ovat estyneet. Jos tilanne jatkuu laukeamatta pitkään, masennut, pakenet lohtusyömiseen, peleihin, alkoholiin, lääkkeisiin ja tietysti lopulta sairastut ellet saa itse katkaistua kierrettä.

Negatiivinen stressi on pahimmillaan avuttomuuden ja voimattomuuden tunnetta. Yhtä pahat seuraukset on sillä, että jatkuva stressi estää aivojen ja muistin normaalin toiminnan. Stressi saa aikaan huonoa menestymistä työssä tai opiskelussa, mikä tietysti vain pahentaa tilannetta entisestään

Lisäksi stressi estää unemme. Stressaantuneet aivot eivät lepää, vaan jauhavat toivottomia ajatuksia ja ne estävät unen päästä kiinni saamisen. Unen aikana aivot puhdistuisivat sinne päivän aikana kertyneistä kuona-aineista. Ilman puhdistusta aivot jäävät sekaviksi.

Lähdemme seuraavana aamuna työhön tai opiskelemaan 1 promillen humalaa vastaavassa tilassa.

Negatiivinen stressi on avuttomuuden ja kyvyttömyyden epätoivoa.

Tämä oli siis negatiivinen stressi. Mikä sitten on positiivinen stressi?

Positiivisessa stressissä uhka kääntyy mahdollisuudeksi ja antaa haasteen tunnetta. Tunnetta, että kyllä tämä selvitetään. Tämä tunne voi syntyä kokemuksesta. Jos on vahva kokemus ongelmien selvittämisestä, on uusi stressi vain uusi haaste. Jos olet harrastanut urheilua, joogaa tai meditointia, olet hankkinut itsellesi kyvyn rauhoittua ja katsoa elämääsi hallitummin ja lähteä tappion jälkeen uuteen yritykseen. Osaat myös tasoittaa kehosi stressireaktioita lievemmiksi ja palautua. Kun negatiivinen uhka kääntyy haasteeksi, muuttuu lyhyen tähtäimen jännitys enemmän mielen ohjaamaksi valmistautumiseksi ja kehon ylijännitetila tasaantuu. Motivoidut harkiten kohtaamaan haasteesi. Keskityt selviämään sen sijaan, että vaivut epätoivoon. Positiivinen stressi on sitä “Suomalaista Sisua”.

Miten käännös tehdään ?

Muistin kehittäminen” oppaassa on yli 50 tieteellisesti todennettua tapaa kehittää muistia. Ne kaikki ovat samalla stressin hallintaa. Valitse oppaasta omat keinosi kääntää negatiivinen stressi positiiviseksi.

Jaa muillekin