Syventävä lukeminen oppimisen nopeuttamiseen

0,00 

Syventävä lukeminen tarkoittaa hidasta lukemista, jossa asiat pyritään sisäistämään / syventämään, niin, että ne voidaan painaa mieleen.

Oppiminen on tehokkaampaa, kun asialle luodaan muistiimme merkitys. Merkitys syntyy joko ymmärtämällä tai luomalla keinotekoinen linkki. Vieraan kielen sanan oppiminen niin, että samalla katsotaan sitä esittävää kuvaa, on keinotekoinen linkki, jolla sana kytketään helpommin muistettavaan kuvaan.

Lue oikealla tekniikalla 1

Etkö muista lukemaasi?

Joudutko kertaamaan lukemaasi useita kertoja etkä silti muista yksityiskohtia riittävästi?

Syventävä lukeminen on oikea lukutekniikka, silloin kun teksti on vaikeasti muistettavaa.

Silloin, kun teksti sisältää paljon nimiä, vuosilukuja, kaavoja ja luetteloita, jotka painuvat huonosti mieleen, ei normaali lukutekniikka toimi.

Vaikeasti opittavia tekstejä tulee lukea hitaasti, ajatuksella asiaa syventäen tai sitten kertaamalla useasti. Yleensä kannattaa käyttää molempia yhtaikaa.

Oppaani näyttää muutamalla esimerkillä miten syventävää tekniikka käytetään. Opit kytkemään nimiä ja jopa vuosilukuja konkreettiseen sisältöön. Näytän myös, miten muistikorttitekniikkaa voi hyödyntää hankalien luetteloiden mieleen painamisessa. Jos siis opiskelusi sisältää paljon nimien ja luetteloiden muistamista, on syventävä lukeminen oikea tekniikka.

Oppaan voit  ladata laitteellesi, kun olet maksanut ostoksesi.

En luovuta tietojasi minnekään. 

Et sitoudu mihinkään muuhun kuin tähän oppaaseen.

Jos et ole tyytyväinen, palautan rahasi.

Jaa tämä kavereille

Kuvaus

Syventävä lukeminen on välttämätön tekniikka, kun opiskellaan vaikeasti musitettavia asioita.

Aivomme eivät ole kehittyneet muistamaan irrallisia tietoja. Ne muistavat tunnetiloja sekä silmien välittämiä kuvia. Aivomme ovat myös kehittyneet tajuamaan merkityksiä.

Usein oppikirjojen sisältö ei vastaa mitään näistä. Ei siksi, että oppikirjat olisivat huonoja. Nykymaailma vaan vaatii paljon määrittelyjä ja jäsentelyjä, joita esitetään luettelomaisessa muodossa. Silloin on yleensä turvaututtava puuduttavaan kertaamiseen. Toinen vaihtoehto on luoda irralliselle tiedolle merkitys, joko todellinen tai kuviteltu. Kuviteltu merkitys tuntuu oudolta, mutta todellisuudessa se on erittäin tehokas. Kaikki muistimestarit käyttävät tätä perustekniikkanaan. Kuvittelussa voidaan myös asialle, kuten kauppalistalle luoda yllättäviä ja mieleen painuvia merkityksiä. Katso esimerkki. 

Pitkille luetteloille ja nimityksille on usein vaikeaa löytää merkitys, joka auttaisi muistamisessa. Vaihtoehdoiksi jää muistikorteilla kertaaminen tai tarinan muodostaminen. Tarinan, johon tiedon palaset sisältyvät. Tätä tekniikkaa on käytetty jo vuosituhansia, kun perimätietoa on siirretty tarinoiden muodossa jälkipolville. Tarinat usein muuttuivat lyriikaksi, riimeiksi, jotka taas helpottivat muistamista.

Syventävässä lukemisessa pyritään ensisijaisesti elävöittämään sisältöä ja linkittämään se johonkin muuhun, jo muistissa olevaan tietoon. Jos esimerkiksi nimi tai nimitys voidaan linkata mielikuvaan, on se helpompi muistaa. Sukunimet olivat muinoin aina ammattia tai asuinpaikkaa kuvaavia. Etunimet taas viittasivat johonkin uskonnolliseen henkilöön.

Muistimestarit käyttävät kaikki tekniikoita, joissa asiat muistetaan kuvina tai henkilöinä. Nämä sitten linkataan muistipaikkoihin ja lopuksi näistä elementeistä rakennetaan tarina, joka sitten sisältää kaikki palaset oikeassa järjestyksessä. Muistimestarit rakentavat nämä tarinat lennossa.

Yksinkertaisessa muodossa jokainen pystyy tähän, kun vain harjoittelee.

Lue oppaastani miten.

Advertisements