Siirry suoraan sisältöön
Ilkka Palokassa

Kuka minä olen?

Olen vapaa tiedetoimittaja ja eläkkeellä oleva yritysjohtaja. Olen koulutukseltani ekonomi ja ollut lähes koko työelämän ajan yritysjohtajana. Olen asunut ja työskennellyt viidessä eri Euroopan maassa. Silti kiinnostukseni ja harrastukseni on ollut tieteessä, (tietotekniikka, kosmologia, terveys, muisti ja oppiminen). Koulutus ja työhistoria.

Kirjoitan aiheista, joihin olen perehtynyt syvällisesti tutkimusten, kirjallisuuden ja raporttien kautta jo useita vuosia ja vuosikymmeniä. Yritän tuoda lukijalle selväkielisesti tietoa, jota ei ole riittävästi muualla saatavilla Suomen kielellä.

Tänä päivänä tunnemme kaukaisen avaruuden salat, mutta omat aivomme ja oman kehomme toiminta miljardeine mikrobeineen ovat vielä paljolti selittämättä. 

Miten alle 2 kilon rasvakudos saattaa muistaa valtavan määrän asioita? Miten aivot osaavat järjestää muistomme? Miten aivot osaavat ryhmitellä tiedot niin, että niistä muodostuu laajempi ymmärrys? Miten aivot rakentavat mielikuvituksen ja luovuuden? Miten aivomme kommunikoivat mikrobiemme kanssa ja tuottavat mielentilaamme vaikuttavia hormoneja aina tarpeen mukaan.

Miksi jotkut eliöt elävät satoja, jopa tuhansia vuosia ja jotkut vain päiviä? Mikä ohjaa tätä prosessia? Miksi jotkut eläimet tai kasvit kykenevät uusimaan vioittuneet osansa. Miksi meiltä tämä kyky osittaisenakin hiipuu vähitellen iän karttuessa. Miten elämäntapamme ja ympäristömme vaikuttavat geeniemme ilmentymiseen, niin että lopulta elintapamme muokkaavat meitä enemmän kuin perityt geenimme. 

Tekoäly tulee jatkossa suorittamaan lähes kaikki tietoa ja taitoa vaativat tehtävät. Miten meidän silloin käy?

Nuoruuskoodi

Nuoruuskoodiin innostuin 2016 luettuani japanilaisen Yoshinori Ohsumin Nobel palkintotilaisuuden lehdistötiedotteen ja esitelmän. Sen jälkeen olen lukenut yli 100 kirjaa ja tuhansia tutkimuksia aiheeseen liittyen.

Autofagiahan toimii kaikilla maapallon eliöillä aina kun ravinnosta on niukkuutta. Se paitsi kierrättää vialliset solut ja molekyylit, myös käynnistää sopeutumisprosessin (hormeesi), jossa aktivoituu tapahtumaketjuja, joissa elimistö varautuu monin eri tavoin vaikeutuviin aikoihin. Ääriesimerkkinä talvihorrokseen vaipuminen, muutto suotuisammille alueille jne.

Valitettavasti autofagia- ja karaistumisilmiö ei nykyihmisellä enää aktivoidu, kun olemme tottuneet yltäkylläisyyteen ja poistaneet kaikki luonnolliset karaistumiseen johtavat tekijät.

Evoluutio ei ole sopeuttanut meitä yltäkylläisyyteen ja helppoon elämään, vaan selviytymään vaikeissa olosuhteissa.

Evoluution dynaaminen voima on sopeutumisessa (hormeesissa). Tämä voima aktivoituu vain haasteissa ja rasituksissa. Se passivoituu, kun haasteita ei ole. Kun ei ole nälkää ja fyysistä rasitusta kehomme kaikki puolustusjärjestelmät passivoituvat. Kun vielä istumme sisätiloissa, keinovaloissa näyttöruutuja tuijottamassa tuntikausia auringonlaskun jälkeen, miljoonien vuosien rytmimme rikkoutuu. Jokikiselle solullemme välittyy tieto vuorokauden ajasta keskuskellomme avulla. Käyttäytymisemme kuitenkin on täysin ristiriidassa tuon luonnollisen rytmin kanssa. Sillä on seurauksensa.

Kuntoilu

En ole koskaan urheillut tai harjoittanut kovin aktiivista kuntoilua. Nuoruuskoodiin aloin perehtyä vasta 69 vuotiaana. Sen jälkeen olen saanut fyysiset arvoni todella hyvään kuntoon.

First Beat yrityksen kolmeksi vuorokaudeksi kehoon asennetuilla antureilla tehdyssä tutkimuksessa 2020 sain arvot:

  • Stressi ja palautuminen                        100 / 100
  • Unen palauttavuus.                                98 / 100
  • Liikunnan terveysvaikutukset.     100+ / 100
  •  

Polar Vantage urheilukellolla hapenottokyky Vo2max arvoni on 38

  • Se olisi erittäin hyvä, jos olisin alle 65 vuotias,
  • Se olisi keskimääräinen, jos olisin 40-44 vuotias.
  • Olen kuitenkin 75 vuotias. (s. 1947)

On kuitenkin huomattava, että fyysinen kunto ei todellisuudessa mittaa biologista elinikää, mutta kylläkin korreloi pitkäikäisyyteen[1].

Paras biologisen eliniän mittari on Steve Horvathin ns. Horvath clock. Se mittaa biologisen iän DNA:n metylaation muutoksista.

Kirjani Nuoruuskoodin mukaisilla elintavoilla on koehenkilöiden biologista ikää onnistuttu alentamaan kahdessa kuukaudessa yli kolme vuotta tri. Kara Fitzgeraldin tutkimuksessa.

Blogi

Kirjoitan pääasiassa vain uusimmista tutkimustuloksista. Yritän siis aina tuoda jotain uudehkoa tietoa muistista ja oppimisesta.


Videoarkisto

Näillä videoilla opit helposti, miten voit oppia ja muistaa paremmin. Nopeammat lukutekniikat ja jo standardeiksi muodostuneet muistitekniikat auttavat selviytymään paremmin arjessa.

Ota yhteyttä

Mitä uutta?

Uusimmat blogikirjoitukseni

Video Nuoruuskoodi

Tässä 10 minuutin esittely Nuoruuskoodista. Hanki siis Nuoruuskoodi kirja verkkokaupasta tai myymälästä. Adlibris.com, suomalainen.com, akateeminen.com, booky.fi, prisma.com, cdon.com

Lue kirjoitus »
Rytmi

Elämä toimii rytmissä

Rytmi on kaiken perusta Rytmi tahdistaa kaiken, mitä maapallolla ja koko maailmankaikkeudessa tapahtuu. Me kaikki tietysti tunnistamme vuorokausirytmin- ja vuodenaikojen rytmin. Ne johtuvat maapallon radasta auringon ympäri ja pyörimisliikkeestä. Kuukausirytmi

Lue kirjoitus »
Hyvä kirja

Kirjan arvostelut

Kirjani ”NUORUUSKOODI; Enemmän terveitä elinvuosia.” On saanut lukijoilta erittäin rohkaisevia arvosteluja. Nuoruuskoodi kirja ei sisällä mielipiteitä eikä ympäripyöreitä yleistyksiä.  Kaikki perustuu yli pariinkymmeneen Nobel palkittuun tutkimukseen:  Lääketieteen Nobel palkinnot vuosilta

Lue kirjoitus »

Yltäkylläisyys

Karaistuminen Tiede on lisännyt elinikäämme kymmenillä vuosilla lääkkeiden, antibiottien, rokotusten ja kirurgian ansiosta. Yleisen hygienian parantuminen on mahdollistanut elämämme taajaan asutuissa yhteisöissä. Ihminen, niin kuin kaikki muutkin maapallon eliöt, ovat

Lue kirjoitus »
Kirja lahjaksi

Hyvä Kirja

 Hanki kirja vaikka verkkokaupasta. Kommentteja FaceBookista. Adlibris.com, suomalainen.com, akateeminen.com, booky.fi, prisma.com, cdon.com Terveiden elinvuosien lisääminen Nuoruuskoodi kirja kertoo tutkimuksista, joilla ihmisten terveitä elinvuosia voidaan lisätä.  Osa tutkimuksista on geeni- ja

Lue kirjoitus »
Lihaskato

Liikunta, sarkopenia ja autofagia

Miksi lihaksesi surkastuvat vuosien mittaan? Sarkopenia. 30 ikävuoden jälkeen lihaksemme alkavat kutistua 3-8% kymmenessä vuodessa.  Mayo kliniikan symposiumissa tri. Helen Blau kertoo liikunnallisesti passiivisten, yli 50 vuotiaiden, lihasvoiman häviävän jopa

Lue kirjoitus »
Ruokaa lautasella

Ylipaino tutkimusten valossa.

Miksi laihtuminen on vaikeaa ? Ylipaino on länsimaisen elämäntavan ja yltäkylläisyyden aiheuttama vitsaus. Ylipaino aiheuttaa tyypin 2 diabetesta ja hiljaista tulehdusta, joka taas saattaa johtaa sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpä-

Lue kirjoitus »

Väsyttääkö ? Energia loppu ?

Autossa on yksi moottori. Onko sydän ihmisen moottori ? Sydän on oikeastaan polttoainepumppu, joka kuljettaa polttoainetta miljardeille mitokondrioille. Ne ovat moottoreita. Mitokondrioita on jokaisessa solussa muutamista kymmenistä, tuhansiin riippuen solun

Lue kirjoitus »

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.