Siirry suoraan sisältöön
Ilkka Palokassa

Kuka minä olen?

Olen vapaa tiedetoimittaja ja eläkkeellä oleva yritysjohtaja. Olen koulutukseltani ekonomi ja ollut lähes koko työelämän ajan yritysjohtajana. Olen asunut ja työskennellyt viidessä eri Euroopan maassa. Silti kiinnostukseni ja harrastukseni on ollut tieteessä, (tietotekniikka, kosmologia, terveys, muisti ja oppiminen). Koulutus ja työhistoria.

Kirjoitan aiheista, joihin olen perehtynyt syvällisesti tutkimusten, kirjallisuuden ja raporttien kautta jo useita vuosia ja vuosikymmeniä. Yritän tuoda lukijalle selväkielisesti tietoa, jota ei ole riittävästi muualla saatavilla Suomen kielellä.

Tänä päivänä tunnemme kaukaisen avaruuden salat, mutta omat aivomme ja oman kehomme toiminta miljardeine mikrobeineen ovat vielä paljolti selittämättä. 

Miten alle 2 kilon rasvakudos saattaa muistaa valtavan määrän asioita? Miten aivot osaavat järjestää muistomme? Miten aivot osaavat ryhmitellä tiedot niin, että niistä muodostuu laajempi ymmärrys? Miten aivot rakentavat mielikuvituksen ja luovuuden? Miten aivomme kommunikoivat mikrobiemme kanssa ja tuottavat mielentilaamme vaikuttavia hormoneja aina tarpeen mukaan.

Miksi jotkut eliöt elävät satoja, jopa tuhansia vuosia ja jotkut vain päiviä? Mikä ohjaa tätä prosessia? Miksi jotkut eläimet tai kasvit kykenevät uusimaan vioittuneet osansa. Miksi meiltä tämä kyky osittaisenakin hiipuu vähitellen iän karttuessa. Miten elämäntapamme ja ympäristömme vaikuttavat geeniemme ilmentymiseen, niin että lopulta elintapamme muokkaavat meitä enemmän kuin perityt geenimme. 

Tekoäly tulee jatkossa suorittamaan lähes kaikki tietoa ja taitoa vaativat tehtävät. Miten meidän silloin käy?

Nuoruuskoodi

Nuoruuskoodiin innostuin 2016 luettuani japanilaisen Yoshinori Ohsumin Nobel palkintotilaisuuden lehdistötiedotteen ja esitelmän. Sen jälkeen olen lukenut yli 100 kirjaa ja tuhansia tutkimuksia aiheeseen liittyen.

Autofagiahan toimii kaikilla maapallon eliöillä aina kun ravinnosta on niukkuutta. Se paitsi kierrättää vialliset solut ja molekyylit, myös käynnistää sopeutumisprosessin (hormeesi), jossa aktivoituu tapahtumaketjuja, joissa elimistö varautuu monin eri tavoin vaikeutuviin aikoihin. Ääriesimerkkinä talvihorrokseen vaipuminen, muutto suotuisammille alueille jne.

Valitettavasti autofagia- ja karaistumisilmiö ei nykyihmisellä enää aktivoidu, kun olemme tottuneet yltäkylläisyyteen ja poistaneet kaikki luonnolliset karaistumiseen johtavat tekijät.

Evoluutio ei ole sopeuttanut meitä yltäkylläisyyteen ja helppoon elämään, vaan selviytymään vaikeissa olosuhteissa.

Evoluution dynaaminen voima on sopeutumisessa (hormeesissa). Tämä voima aktivoituu vain haasteissa ja rasituksissa. Se passivoituu, kun haasteita ei ole. Kun ei ole nälkää ja fyysistä rasitusta kehomme kaikki puolustusjärjestelmät passivoituvat. Kun vielä istumme sisätiloissa, keinovaloissa näyttöruutuja tuijottamassa tuntikausia auringonlaskun jälkeen, miljoonien vuosien rytmimme rikkoutuu. Jokikiselle solullemme välittyy tieto vuorokauden ajasta keskuskellomme avulla. Käyttäytymisemme kuitenkin on täysin ristiriidassa tuon luonnollisen rytmin kanssa. Sillä on seurauksensa.

Kuntoilu

En ole koskaan urheillut tai harjoittanut kovin aktiivista kuntoilua. Nuoruuskoodiin aloin perehtyä vasta 69 vuotiaana. Sen jälkeen olen saanut fyysiset arvoni todella hyvään kuntoon.

First Beat yrityksen kolmeksi vuorokaudeksi kehoon asennetuilla antureilla tehdyssä tutkimuksessa 2020 sain arvot:

  • Stressi ja palautuminen                        100 / 100
  • Unen palauttavuus.                                98 / 100
  • Liikunnan terveysvaikutukset.     100+ / 100
  •  

Polar Vantage urheilukellolla hapenottokyky Vo2max arvoni on 38

  • Se olisi erittäin hyvä, jos olisin alle 65 vuotias,
  • Se olisi keskimääräinen, jos olisin 40-44 vuotias.
  • Olen kuitenkin 75 vuotias. (s. 1947)

On kuitenkin huomattava, että fyysinen kunto ei todellisuudessa mittaa biologista elinikää, mutta kylläkin korreloi pitkäikäisyyteen[1].

Paras biologisen eliniän mittari on Steve Horvathin ns. Horvath clock. Se mittaa biologisen iän DNA:n metylaation muutoksista.

Kirjani Nuoruuskoodin mukaisilla elintavoilla on koehenkilöiden biologista ikää onnistuttu alentamaan kahdessa kuukaudessa yli kolme vuotta tri. Kara Fitzgeraldin tutkimuksessa.

Blogi

Kirjoitan pääasiassa vain uusimmista tutkimustuloksista. Yritän siis aina tuoda jotain uudehkoa tietoa muistista ja oppimisesta.


Ota yhteyttä

Mitä uutta?

Uusimmat blogikirjoitukseni

Keskustelualue jäsenille.

Olen viimeisen kahden vuoden aikana kirjoittanut n. 50  artikkelia uusien DNA- ja Nobel palkittujen tutkimusten innostamana.  Olen kirjoittanut tutkimuksista, joista ei Suomessa ole juurikaan raportoitu selväkielisessä muodossa.  En ole kirjoittanut

Lue kirjoitus »

Hidas tulehdus

Tulehdus syntyy immuunipuolustuksen solujen erittämistä myrkyllisistä aineista. Niiden tarkoitus on puolustaa kehoamme ja tuhota tunkeutujia. Immuunisolut ikäänkuin ampuvat liekinheittimillä tunkeilijoita. Se on kuin puolustussotaa, jossa tykeillä ammutaan omalle alueellemme tunkeutuneita…...

Haluatko lukea koko artikkelin? 9 € kuukausihinnalla saat pääsyn kaikkiin artikkeleihin.
Lue lisää ja liity jäseneksi

Oletko jo jäsen?
Kirjaudu sisään
Lue kirjoitus »

Jäseneksi liittyminen

Uutiskirjeeni ovat muuttuneet maksullisiksi  9,- / kuukausi. Kirjeissäni kerron selväkielisessä muodossa tutkimustuloksista, joita ei vielä ole juurikaan muualla raportoitu. Katso alla luettelo artikkeleistani. Edellinen kirjeeni oli; NAD entsyymi pitää energian

Lue kirjoitus »

Uutiskirjeeni

Olen viimeisen kahden vuoden aikana kirjoittanut n. 50  artikkelia uusien Nobel palkittujen tutkimusten innostamana.  Olen kirjoittanut tutkimuksista, joista ei Suomessa ole juurikaan raportoitu selväkielisessä muodossa.  En ole kirjoittanut omista mielipiteistäni

Lue kirjoitus »

Liikunta ja pitkäikäisyys

Liikunta toimii periaatteella ”use it or lose it”.  Liikunta kannustaa elimistöä vahvistamaan niitä osia, joita käytetään. Syömällä enemmän et lisää terveyttä. Mutta liikkumalla enemmän lisäät.  Kuitenkin liikunnan terveysvaikutukset syntyvät vasta…...

Haluatko lukea koko artikkelin? 9 € kuukausihinnalla saat pääsyn kaikkiin artikkeleihin.
Lue lisää ja liity jäseneksi

Oletko jo jäsen?
Kirjaudu sisään
Lue kirjoitus »

Tyouupumus

Yle uutisoi: ”Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Uupumus on yleistynyt myös nuorten vasta työuraansa aloittavien joukossa.” Mikä osuus ravinnolla on?  Yleinen käsitys on,…...

Haluatko lukea koko artikkelin? 9 € kuukausihinnalla saat pääsyn kaikkiin artikkeleihin.
Lue lisää ja liity jäseneksi

Oletko jo jäsen?
Kirjaudu sisään
Lue kirjoitus »