Koko elämä on oppimista.

Oppimis- ja muistitekniikat auttavat.

Koulutus ja työhistoria.

Valmistuin aikoinaan ekonomiksi pääsuuntauksenani IT ja Kannattavuuslaskenta. Olen asunut viidessä maassa. Kielen olen opetellut jo ennen maahan muuttoa, koska tehtävieni vuoksi ei ollut mahdollista alkaa opiskelua vasta muuton jälkeen. Intensiivikurssejakaan ei ollut aikaa käydä. Sen verran nopeatempoista liike-elämä on ollut.

Oppiminen.

Käytännössä elämä on ollut pelkkää opiskelua aina seitsemän vuotiaasta saakka. Kielten oppiminen ei ole ollut ollenkaan suurin haaste. Paljon vaikeampaa oli oppia uuteen elämäntapaan uudessa maassa, kulttuuriin, ihmisiin ja toimintaympäristöön.

Opetus Suomen kouluissa on ollut hyvää, mutta omatoiminen opiskelu ja oppiminen on tapahtunut huonoilla eväillä.

Vielä huonommilla eväillä on tapahtunut itsestään huolehtiminen. Terveyttä ei ole ollut aikaa miettiä. Paitsi joskus on tullut joku monivitamiinipilleri popsittua.

Käsillä tehtävästä työstä olemme siirtyneet aivotyöhön. Aivojen hyvinvointi ja henkisiin taitoihin valmentautuminen ovat edelleen liian vähällä huomiolla. Tehokkuusajattelu on meillä kaikilla enemmän suoritus- kuin tuloskeskeistä. Opiskelemme yömyöhään vaikka paljon parempia tuloksia saisimme opiskelemalla vähemmän, lyhyissä jaksoissa ja välillä huolehtimalla fyysisestä kunnostamme. Sosiaalisten kontaktien ja unen laiminlyöminen tuntuvat välttämättömiltä uhrauksilta, vaikka juuri ne johtavat heikompiin suorituksiin.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin havaittu aivojemme kunnon ja suorituskyvyn riippuvan fyysisestä kunnosta, unen riittävyydestä, ravinnosta sekä sosiaalisista taidoistamme.

Nuoruuskoodi.

Nyt tiedämme pätkäpaastojen, luonnollisen ravinnon, monipuolisen liikunnan ja kehon karaistumisen kuuma / kylmä altistuksilla olevan ilmaisia Nuoruuskoodeja, joilla voimme lisätä terveitä elinvuosiamme.

 Yoshinori Ohsumin 2016 autofagiaa koskevan Nobel palkinnon jälkeen olen keskittynyt pitkäikäisyysgeenien aktivoimisen tutkimiseen.  Varsinkin, miten pätkäpaastot ja liikunta sovitetaan yhteen. Tai miten optimaalisesti aktivoimme autofagiaa eli viallisten solujen kierrättämistä?

Seuraavana vuonna 2017 Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ja Michael W. Young saivat Nobel palkinnon biologisen kellon toimintaperiaatteiden selvittämisestä. He havaitsivat, että tuon kellon aikatieto välittyy kaikille soluillemme, eikä jää vain keskuskellon ja joidenkin elinten varaan. Se tarkoittaa, että kaikki solumme seuraavat ikiaikaista vuorokausirytmiä ja ajoittavat toimintansa sen mukaan. Tuo tieto tarkoittaa, että esimerkiksi jatkuva napostelu tai myöhään valvominen ovat ristiriidassa elämämme rytmin kanssa.

Onko sittenkin niin, että rytmimme ei edellytä tukevaa aamiaista? Tai onko niin, että myöhäinen illallinen on elimistöä enemmän rasittava kuin päivällinen alkuillasta?

Kalstajat ja metsästäjät tietävät villieläinten noudattavan tarkasti rytmiään, varsinkin aikusikäisenä.

Ehkä meidän ihmistenkin tulisi noudattaa luontaista rytmiä vaikka meillä onkin keinovalo ja digitaaliset työ- ja opiskeluvälineet.

Blogi

Kirjoitan pääasiassa vain uusimmista tutkimustuloksista. Yritän siis aina tuoda jotain uudehkoa tietoa muistista ja oppimisesta.


Videoarkisto

Näillä videoilla opit helposti, miten voit oppia ja muistaa paremmin. Nopeammat lukutekniikat ja jo standardeiksi muodostuneet muistitekniikat auttavat selviytymään paremmin arjessa.

Ota yhteyttä

Mitä uutta?

Uusimmat blogikirjoitukseni

Nuoruuskoodi 19. Hengitä hitaasti.

Mitä ihmeellistä hengityksessä Osaamme hengittää heti synnyttyämme. Silti vuosituhansia sitten Tiibetin luostarien munkit ovat pitäneet hengitystekniikoita terveytemme ja pitkän elämän perustana. Jooga-tekniikat (Pranayama, Tummo…) perustuvat hengityksen hallitsemiseen. Jooga-tekniikat ovat jo

Lue kirjoitus »
Vitamiini

D vitamiinin vajaus ja Covid-19

Tutkimukset. Ei ole olemassa lopullisia lääketietellisiä todisteita D vitamiinin hyödyllisyydestä koronaviruksen ehkäisyssä tai hoidossa. On kuitenkin kymmeniä suppeita, osa laajempiakin, viitteitä antavia, tutkimuksia D vitamiinin vaikutuksista. Useat suppeahkot koronavirusta koskevat

Lue kirjoitus »
Mustikka, Bilberry facts

Mustikka parantaa muistia.

Mustikkaa pidetään yhtenä terveydellisimmistä marjoista. Syynä eivät ole vitamiinit,  joita mustikka ei kovin paljon sisällä. Syynä ovat polyfenolit ja erityisesti antosyaanit. Aroniassa ja variksenmarjassa on vieläkin enemmän antioksidanttisia polyfenoleja, kun

Lue kirjoitus »
Immuunipuolustus

Nuoruuskoodi 17. Immuunipuolustus

Ei elämää ilman immuunipuolustusta. Ihminen, kuten muutkin eliöt, ovat vuosimiljoonien aikana kehittyneet selviytymään elinympäristössään, jossa on vilissyt bakteereja, viruksia, sienieliöitä, mikrobeja sekä kasvien tai muiden eliöiden puolustuksekseen kehittämiä myrkyllisiä molekyylejä.

Lue kirjoitus »

Päiväunet

Päiväunet ovat terveellisiä ja auttavat keskittymistä, muistamista, oppimista ja parantavat yleistä terveydentillaamme. Maailmanlaajuisesti kuuluisa Mayo Clinic summaa päiväunien etuja:  Enemmän kuin 85 prosenttia nisäkkäistä nukkuu vuorokauden aikana useita lyhyitä jaksoja.

Lue kirjoitus »
Pysy solakkana

Nuoruuskoodi 16. Pysy solakkana.

Miksi lihomme? Miksi on vaikeaa noudattaa ohjetta, pysy solakkana? Miksi laihduttaminen ei onnistu? Jason Fung. Näihin vastaa kanadalainen nefrologi Jason Fung, joka kohtasi päivittäin ylipainoisia potilaita ja pohti ratkaisua. Lopulta

Lue kirjoitus »
Elämän rytmi maapallolla

Nuoruuskoodi 15. Elämän rytmi.

Maapallon elämänmuodot ovat sopeutuneet jyrkkään yö-/päivärytmiin. Elämän rytmi. Auringon valo ja siitä riippuva fotosynteesi ovat olleet kaiken elämän energian lähteenä. Tästä energiasta on syntynyt maapallolle eliöstö ja ravintoketju, jonka perustana on

Lue kirjoitus »