Siirry suoraan sisältöön

Kuka minä olen?

Olen vapaa tiedetoimittaja ja eläkkeellä oleva yritysjohtaja. Olen koulutukseltani ekonomi ja ollut lähes koko työelämän ajan yritysjohtajana. Olen asunut ja työskennellyt viidessä eri Euroopan maassa. Silti kiinnostukseni ja harrastukseni on ollut tieteessä, (tietotekniikka, kosmologia, terveys, muisti ja oppiminen). Koulutus ja työhistoria.

Kirjoitan aiheista, joihin olen perehtynyt syvällisesti tutkimusten, kirjallisuuden ja raporttien kautta jo useita vuosia ja vuosikymmeniä. Yritän tuoda lukijalle selväkielisesti tietoa, jota ei ole riittävästi muualla saatavilla Suomen kielellä.

Tänä päivänä tunnemme kaukaisen avaruuden salat, mutta omat aivomme ja oman kehomme toiminta miljardeine mikrobeineen ovat vielä paljolti selittämättä. 

Miten alle 2 kilon rasvakudos saattaa muistaa valtavan määrän asioita? Miten aivot osaavat järjestää muistomme? Miten aivot osaavat ryhmitellä tiedot niin, että niistä muodostuu laajempi ymmärrys? Miten aivot rakentavat mielikuvituksen ja luovuuden? Miten aivomme kommunikoivat mikrobiemme kanssa ja tuottavat mielentilaamme vaikuttavia hormoneja aina tarpeen mukaan.

Miksi jotkut eliöt elävät satoja, jopa tuhansia vuosia ja jotkut vain päiviä? Mikä ohjaa tätä prosessia? Miksi jotkut eläimet tai kasvit kykenevät uusimaan vioittuneet osansa. Miksi meiltä tämä kyky osittaisenakin hiipuu vähitellen iän karttuessa. Miten elämäntapamme ja ympäristömme vaikuttavat geeniemme ilmentymiseen, niin että lopulta elintapamme muokkaavat meitä enemmän kuin perityt geenimme. 

Tekoäly tulee jatkossa suorittamaan lähes kaikki tietoa ja taitoa vaativat tehtävät. Miten meidän silloin käy?

Nuoruuskoodi

Nuoruuskoodiin innostuin 2016 luettuani japanilaisen Yoshinori Ohsumin Nobel palkintotilaisuuden lehdistötiedotteen ja esitelmän. Sen jälkeen olen lukenut yli 100 kirjaa ja tuhansia tutkimuksia aiheeseen liittyen.

Autofagiahan toimii kaikilla maapallon eliöillä aina kun ravinnosta on niukkuutta. Se paitsi kierrättää vialliset solut ja molekyylit, myös käynnistää sopeutumisprosessin (hormeesi), jossa aktivoituu tapahtumaketjuja, joissa elimistö varautuu monin eri tavoin vaikeutuviin aikoihin. Ääriesimerkkinä talvihorrokseen vaipuminen, muutto suotuisammille alueille jne.

Valitettavasti autofagia- ja karaistumisilmiö ei nykyihmisellä enää aktivoidu, kun olemme tottuneet yltäkylläisyyteen ja poistaneet kaikki luonnolliset karaistumiseen johtavat tekijät.

Evoluutio ei ole sopeuttanut meitä yltäkylläisyyteen ja helppoon elämään, vaan selviytymään vaikeissa olosuhteissa.

Evoluution dynaaminen voima on sopeutumisessa (hormeesissa). Tämä voima aktivoituu vain haasteissa ja rasituksissa. Se passivoituu, kun haasteita ei ole. Kun ei ole nälkää ja fyysistä rasitusta kehomme kaikki puolustusjärjestelmät passivoituvat. Kun vielä istumme sisätiloissa, keinovaloissa näyttöruutuja tuijottamassa tuntikausia auringonlaskun jälkeen, miljoonien vuosien rytmimme rikkoutuu. Jokikiselle solullemme välittyy tieto vuorokauden ajasta keskuskellomme avulla. Käyttäytymisemme kuitenkin on täysin ristiriidassa tuon luonnollisen rytmin kanssa. Sillä on seurauksensa.

 

Kuntoilu

En ole koskaan urheillut tai harjoittanut kovin aktiivista kuntoilua. Nuoruuskoodiin aloin perehtyä vasta 69 vuotiaana. Sen jälkeen olen saanut fyysiset arvoni todella hyvään kuntoon.

First Beat yrityksen kolmeksi vuorokaudeksi kehoon asennetuilla antureilla tehdyssä tutkimuksessa 2020 sain arvot:

  • Stressi ja palautuminen                        100 / 100
  • Unen palauttavuus.                                98 / 100
  • Liikunnan terveysvaikutukset.     100+ / 100
  •  

Polar Vantage urheilukellolla hapenottokyky Vo2max arvoni on 38

  • Se olisi erittäin hyvä, jos olisin alle 65 vuotias,
  • Se olisi keskimääräinen, jos olisin 40-44 vuotias.
  • Olen kuitenkin 74 vuotias. (s. 1947)

On kuitenkin huomattava, että fyysinen kunto ei todellisuudessa mittaa biologista elinikää, mutta kylläkin korreloi pitkäikäisyyteen[1].

Paras biologisen eliniän mittari on Steve Horvathin ns. Horvath clock. Se mittaa biologisen iän DNA:n metylaation muutoksista.

Kirjani Nuoruuskoodin mukaisilla elintavoilla on koehenkilöiden biologista ikää onnistuttu alentamaan kolmessa kuukaudessa lähes kolme vuotta.

Blogi

Kirjoitan pääasiassa vain uusimmista tutkimustuloksista. Yritän siis aina tuoda jotain uudehkoa tietoa muistista ja oppimisesta.


Videoarkisto

Näillä videoilla opit helposti, miten voit oppia ja muistaa paremmin. Nopeammat lukutekniikat ja jo standardeiksi muodostuneet muistitekniikat auttavat selviytymään paremmin arjessa.

Ota yhteyttä

Mitä uutta?

Uusimmat blogikirjoitukseni

Sirtuinit ja tutkija

Sirtuin Pitkäikäisyysgeenit

Syy ikääntymiseen ei varsinaisesti löydy DNA:n geeneistämme. Se löytyy jokaisen solumme sisällä toimivista Sirt tai Sirtuin entsyymeistä, joita yleisesti kutsutaan geeneiksi, vaikkeivät ne sijaitsekaan DNA:ssa. Harvardin professori, David Sinclair, julkaisi

Lue kirjoitus »
Ikaantyminen

Mitä ikääntyminen on ?

Ikääntyminen on elimistön kulumista, jota keho ei ole ehtinyt korjaamaan. Yleisimmät sairautemme ovat seurausta ikääntymisestä. Harvardin yliopiston professori David Sinclair sanookin, että olisi tärkeää pitää ikääntymistä perussairautena ja hoitaa sitä

Lue kirjoitus »
Hengitä nenän kautta

Hengitä nenän kautta

Osaamme hengittää sekä nenän että suun kautta. Nisäkkäillä, joita mekin olemme, nenän kautta hengittäminen on alkuperäinen ja luonnollinen tapa. Eikö suun kautta hengittämällä saa enemmän ilmaa ? Ei saa. Sisään

Lue kirjoitus »
Yosyotto

Kehon sisäiset kellot

Länsi-maissa ja erityisesti USA:ssa lihavuus on lisääntynyt viimeisen 50 vuoden aikana 40%. Etsittäessä syitä tähän kehitykseen on lisääntyvässä määrin kiinnittynyt huomio myös vuorokausirytmiin ja sisäisten kellojen epätasapainoon. Vuorokausirytmi ja sitä

Lue kirjoitus »
Auringon valo illalla

Auringon infrapunavalo.

Evoluutio ”Sunlight for millions of years was the largest external stimulus to the human body”. ”Auringon valo on ollut miljoonia vuosia vaikuttavin ulkoinen tekijä ihmisen kehityksessä”. Näin sanoo kuuluisa tutkimus

Lue kirjoitus »
elintavat

Nuoruuskoodi; pilleri vai elämäntapa ?

Sadat, ehkä tuhannet laboratoriot, maailmalla testaavat kuumeisesti molekyylejä, jotka voisivat pidentää ihmisten terveitä elinvuosia kymmenillä vuosilla. Ei ole luonnonlakia, mikä tekisi kuolemasta välttämätöntä. Sanovat Nobelisti Richard Feynman, Harvardin professori David

Lue kirjoitus »
Rytmi

Esivanhempiemme elämän rytmi.

Ihmisen evoluutio nykyihmiseksi on kestänyt laskutavasta riippuen miljoonia vuosia. Lajin säilymiselle on ollut ratkaisevaa sopeutua jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin. Evoluutio on merkinnyt elämän rytmiä, joka on mahdollistanut lajin selviytymisen. Vuorokauden ja vuoden ajat

Lue kirjoitus »
DNA Helix

Pitkäikäisyysgeenien aktivointi

Nuoruuskoodi perustuu evoluution mukanaan tuomaan sopeutumiseen ympäristön vaatimuksiin.   Sopeutuminen (hormeesi). Autofagiaan, joka kierrättää elimistön vialliset molekyylit uudelleen energiaksi. Elimistön luontaisen rytmin noudattamiseen  . Pitkäikäisyysgeenien aktivointiin. Kaikki maapallon eliöt ovat

Lue kirjoitus »

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.