Siirry suoraan sisältöön

Aivosi pitävät teestä

Tee tehostaa aivojesi toimintaa.

Teen juonti on yli 3000 vuotta vanha traditio. Se on alkanut Kiinassa ja ollut tärkeä lääkejuoma useissa Aasian maissa. Alkuperäiset teet on tuotettu Camelia sinensis kasvin lehdistä. Teelehtiä on aikojen kuluessa käsitelty monin eri tavoin.  Vihreä tee on teelajikkeista vähiten prosessoitu ja siksi se sisältää eniten  polyfenoleja, vaikka se teekupissa usein näyttääkin melko laihalta. Vihreä tee on myös ainoa, joka sisältää katekiinia (epigallokatekiini gallaatti, EGCG), jonka on todettu olevan monipuolisesti terveysvaikutteinen. Muutkin teelaadut ovat hyvin polyfenolipitoisia antioksidantteja ja kaikilla niillä on ollut lääkinnällistä arvoa.

Aivojen verenkierto

Vihreä tee sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka parantavat mm. aivojen verenkiertoa laajentamalla verisuoniaSveitsiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että vihreää teetä nauttineiden miesten työmuisti, keskittymis- ja ongelmien ratkaisukyky, oli parempi kuin kontrolliryhmässä, jossa ei vihreää teetä nautittu. Tutkimus oli hyvin peni eikä siksi anna yleispätevää totuutta. Toisaalta erot ryhmien välillä havaittiin magneettikuvauksella, jossa näkyi selvästi aivojen otsalohkon aktivoitumisen ero ryhmien välillä.

Muistisairaudet

National University of Singapore julkaisun mukaan päivittäinen teen juonti vähensi 50 prosentilla ikääntyneiden henkilöiden sairastumista muistisairauksiin. Tähän neljän vuoden tutkimukseen osallistui vain 36 henkilöä, mutta tulokset olivat samanlaisia kuin aiemmissa esim, kiinalaisessa 2500 henkilön tutkimuksessa.

Tutkimuksen varsinainen anti oli millä tavalla teen juominen täsmälleen vaikutti. Sen mukaan pitkäaikainen teen juonti paransi aivojen toimintaa estämällä häiriöitä aivojen eri lohkojen välisessä kommunikaatiossa. Signaalien kulkua tutkittiin aivojen ns. Default mode network (DMN) haarassa, joka on eräänlainen valtaväylä. Samanlaiset positiiviset vaikutukset todettiin olipa henkilö käyttänyt vihreää teetä, oolong teetä tai mustaa teetä vähintäin neljä kertaa viikossa.

Alzheimerin tauti

McMaster University, Canada tutkijat havaitsivat vihreän teen epigallokatekiini gallaatin (EGCG) estävän aivoissa muodostuvaa myrkyllistä beta amyloid partikkelia, joka aiheuttaa Alzheimerin tautia estämällä aivojen signaalien kulkua neuronien välillä. Tutkijoiden mukaan vihreän teen vaikutukset näkyvät vähitellen 15-20 vuoden käytön mukaan.

Antibioottisuus

Tutkijat Surreyn yliopistossa, Englannissa havaitsivat vihreän teen EGCG polyfenolin tehostavan antibiootin toimintaa. Ko. antibiootti oli menettänyt vähitellen tehoaan, kun sille oli kehittynyt vastustuskykyisiä bakteereita. EGCG:n ja antibiootin yhdistelmä toimi paremmin kuin antibiootti yksin.

Teen terveysvaikutukset

Amerikan National Center for Biotechnology Listasi vihreää teetä koskevassa artikkelissaan teen terveysvaikutuksia.

Painon pudottaminen

Epigallokatekiini gallate (EGCG) edistää henkilöiden aineenvaihduntaa 12 viikon tutkimuksen mukaan. Tutkimuksessa toiselle ryhmälle annettiin 690 mg vihreän teen katekiinia ja toiselle ryhmälle 22 mg. Vihreän teen EGCG katekiinia 690 mg saanut ryhmä laihtui keskimäärin 2,4 kg kun vertailuryhmä laihtui 1,3 kg. On myös muita tutkimuksia, jotka ovat saaneet samankaltaisia tuloksia.

Ikääntyminen

NCBI:n mukaan vihreän teen antioksidantit vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja iholla ja siten hidastavat ihon vanhentumisen haittoja.

Immuniteetti

Vihreä tee parantaa kehon immuunivastetta edistämällä  vastustuskyvyn solujen kykyä tunnistaa ja tuhota haitallisia aineita.

Sydän- ja verisuonitaudit

Vihreä tee suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta laskemalla veren kolesterolitasoa ja alentamalla verenpainetta. Jopa sydänkohtauksen jälkeen vihreä tee helpottaa parantumista.

Maksan terveys

10 kupillista vihreää teetä päivässä suojaa maksaa sairauksilta. Se myös suojaa maksaa myrkkyjen kuten alkoholin aiheuttamilta vaurioilta.

Syöpä

EGCG:n on osoitettu useissa eläinkokeissa suojaavan soluja syövän kehittymiseltä. Vihreän teen katekiini EGCG aiheuttaa syöpäsoluissa apoptosista = syöpäsolujen automaattista tuhoutumista, ns. itsemurhaa.

Nivelreuma

Vihreä tee estää niveliä tuhoavan entsyymin toiminnan. Tutkijat uskovat tämän johtuvan osaksi vihreän teen fluoridipitoisuudesta ja osaksi vihreän teen tulehduksia alentavasta vaikutuksesta.

Diabetes

Vihreä tee parantaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa ja siten estää veren sokeritason heilahteluja.

Alzheimerin tauti

Useat tutkimukset osoittavat vihreän tee estävän beta amyloid plakin muodostumista aivoissa. Beta amyloid plakin kertymistä aivoihin pidetään syyllisenä Alzheimerin taudin kehittymiseen.

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on aivojen degeneraatiosta johtuva tauti, jossa dopamiinin tuotanto on häiriintynyt. Vihreän teen polyfenolien on todettu suojaavan dopamiini neuroneja.

Flunssa

Vihreän teen EGCG polyfenolien on havaittu tappavan flunssaa aiheuttavia bakteereja. Lisäksi EGCG:n tuhlehduksilta suojaavat ominaisuudet estävät vilustumistautien kehittymistä.

Karies

Tutkimuksissa on havaittu vihreän teen  estävän hampaiden reikiintymistä. Tuloksen luultiin johtuvan teessä olevasta fluoridista, mutta sama tulos saatiin, vaikka teestä oli fluoridi poistettu kokonaan.

Ientulehdukset

Useissa tutkimuksissa on havaittu vihreän teen katekiinien estävän ikenien tulehtumisia. Tutkijoiden mukaan ECGC katekiini vihreässä teessä estää myrkyllisten, tulehduksia aiheuttavien yhdisteiden syntymistä ikenissä.

Yhteenveto

Vihreän teen terveysvaikutukset ovat niin laajat, ettei kenenkään kannata jättää tilaisuutta käyttämättä ja olla juomatta useita kupillisia tätä teetä päivittäin. Parhaiten teetä voi valmistaa teekeittimessä (esim. Tefal), jossa teen voi kiehauttaa parikin kertaa. Pussitee käy keittimeen yhtä hyvin kuin irtoteekin.

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.