Siirry suoraan sisältöön

Lontoon taksikuskit

Aivojen muistialue, hippokampus kasvaa käyttämällä.

Lontoon kaupunkikartta on päinvastoin kuin monen muun suurkaupungin kartat, täysi sekasotku, vailla mitään struktuuria. Lontoossa on 25000 katua ja tuhansia turisti- ja muita toistuvia kohteita, joihin asiakkaat pyytävät takseilta  kyyditystä.

Neurotutkija Eleanor Maguire ( University College London ) keksi idean tutkia miten taksikuskit voivat selviytyä työstään tällaisessa sotkussa.

Linkki Scientific American artikkeliin.

Eleanor Maguire oli tutkinut eläimiä. Hän oli havainnut, että niillä eläimillä, joiden piti suunnistaa tai löytää piilottamaansa ruokaa, oli suurempi aivojen hippokampus kuin muilla.

Taksikuskien koulutus kestää 3-4 vuotta. Alkutesteistä huolimatta vain puolet saa taksiluvan.

Hän mittasi koulutettavien aivojen hippokampuksen ns. “harmaan aineen” määrän koulutuksen eri vaiheissa.

Tulokset

Tulos oli: Mitä pidempään taksia ajoi, sen suurempi hippokampus. Jopa 50% suurempi kuin keskivertoihmisillä.

Toinen havainto oli: Taksikuskeilla, joilla hippokampuksen etuosa oli laajentunut, oli takaosa pienentynyt jonkin verran

Tämä tulos tukittiin yhteevedossa näin:

Harjoituksella aivojen osa-alueita voidaan vahvistaa. Vähemmän käytetyt osat aivoissa saattavat kutistua enemmän käytettyjen kustannuksella.

Jaa muillekin

TiLAA UUTISKIRJE

Kirjoitan uutiskirjeessäni vain sellaisista asioista, joista ei muussa mediassa ole kovin syvällisesti uutisoitu. Ymmärrän, että aikasi on tiukilla ja keskityn vain oleelliseen.