Nuoruuskoodi perustuu evoluution mukanaan tuomaan sopeutumiseen ympäristön vaatimuksiin.
Sopeutuminen (hormeesi).
- Autofagiaan, joka kierrättää elimistön vialliset molekyylit uudelleen energiaksi.
- Elimistön luontaisen rytmin noudattamiseen .
- Pitkäikäisyysgeenien aktivointiin.
Kaikki maapallon eliöt ovat selviytyneet sopeutumalla olosuhteisiin ja eliöiden väliseen kilpailuun. Nälkä, lämpötilan vaihtelut, fyysinen rasitus ja ravintokasvien myrkylliset aineet ovat olleet rasituksia, joihin kaikkien elollisten on pitänyt sopeutua maapallon elämän alusta lähtien.
Koko evoluutio perustuu hormeesi (sopeutumis-) ilmiöön.
Ärsykkeet kuten nälkä tai fyysinen rasitus saattavat elimistön tasapainon (homeostaasi) järkkymään, jolloin syntyy tapahtumaketju, joka pyrkii palauttamaan tasapainon käynnistämällä pitkäikäisyys”geenejä” (vitagenes, longevity genes).
Elimistö hakeutuu tasapainoon muuttamalla toimintojaan tilanteeseen sopivaksi. Nälkään reagoidaan ottamalla vararavinto käyttöön ja sen jälkeen hidastamalla aineenvaihduntaa, kylmään reagoidaan lisäämällä ruskeaa rasvaa tai horrostamalla, kuumaan reagoidaan hikoilemalla, fyysiseen rasitukseen reagoidaan kasvattamalla lihaksia, kasvien polyfenoleihin reagoidaan kasvattamalla sietokykyä jne. Jotkut eliöt, kuten hyönteiset saattavat muuttaa olomuotoaan lähes täydellisesti tai siirtyä maan alle jopa vuosiksi. Miljoonien vuosien kuluessa on kehittynyt mitä kummallisempia sopeutumistapoja.
Nälkä.
Nälkä on vahvin elimistön aktivointitekijä. Se aktivoi aivot etsimään ravintoa. Se pysäyttää elimistön kasvun energiapulan vuoksi. Siksi ihmiset olivat ennen lyhempiä kuin nykyisin.
Nälkä muuttaa ihmisellä aineenvaihdunnan sokereista käyttämään kehoon varastoitua rasvaa. Nälkä saa elimistön siivoamaan itsensä viallisista ja vieraista molekyyleistä ja soluista ja kierrättämään nämä energiaksi. Tätä nimitetään autofagiaksi, itsensä syömiseksi. Jos nälkä jatkuu ja energiavarastot ehtyvät, aletaan kierrättää kaikkia soluja, joita ei välttämättä tarvita, esim lihaksia ja luustoa, varsinkin, jos ei liikuta riittävästi.
Koko evoluutio perustuu hormeesi ilmiöön.
Pitkäikäisyysgeenit ovat geenejä tai oikeastaan proteiineja, entsyymejä, jotka käynnistävät elimistön sopeutumis- / siedätysprosessin. Nämä ovat pitkiä tapahtumaketjuja, jotka vahvistavat kehon prosesseja laajamittaisesti. Koska keho on säästeliäs, se ei varaudu turhaan teoreettisiin tapahtumiin. Jos ei ole nälkää, fyysisiä ponnisteluja, rajuja lämpötilan vaihteluita eikä ravinnossa ole kasvien myrkkyjä, ei kehomme myöskään varaudu tällaisiin tilanteisiin.

Kun sitten jotain tapahtuu, olemme puolustuskyvyttömiä , koska emme ole oppineet varautumaan. Varautumisprosessit pysyvät aktiivisina vain lyhyen aikaa. Usein tapahtuva lievä ärsytys pitää prosessit aktiivisina ja jopa voimistaa niitä. Monet tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että nykyiset ikääntymissairaudet johtuvat juuri liian yltäkylläisestä elämästä.
Lue lisää ja liity jäseneksi
Oletko jo jäsen?
Kirjaudu sisään