Siirry suoraan sisältöön

Yltäkylläisyys

Karaistuminen

Tiede on lisännyt elinikäämme kymmenillä vuosilla lääkkeiden, antibiottien, rokotusten ja kirurgian ansiosta. Yleisen hygienian parantuminen on mahdollistanut elämämme taajaan asutuissa yhteisöissä.

Ihminen, niin kuin kaikki muutkin maapallon eliöt, ovat kehittyneet selviytymään vaikeista olosuhteista, kuumasta, kylmästä, nälästä, bakteereista, pedoista jne. 

Ihminen, kuten mutkaan eliöt, eivät ole ole kehittyneet sopeutumaan yltäkylläisyydestä ja helposta elämästä.

Itse asiassa kaikki maapallon eliöt ovat karaistuneet sopeutumaan vaikeisiin olosuhteisiin siinä määrin, että ne ovat jopa riippuvaisia säännöllisesti toistuvista haasteista. Erityisesti fyysisestä rasituksesta ja ajoittaisesta ravinnon puutteesta. Kaikki eliöt ovat sopeutuneet vuorokauden ja vuodenaikojen vaihteluun. Ne ovat säädelleet ravinnon saantiamme.

Me kaikki tiedämme, että lihaksemme kasvavat käyttämällä. Ne itse asiassa surkastuvat ellemme käytä niitä riittävästi. 

Immuunipuolustuksemme oppii puolustautumaan bakteereja ja myrkyllisiä aineita vastaan vain kohtaamalla ne ja oppimalla. Liiallinen suojautuminen veltostuttaa immuunipuolustuksen.

Me opimme taitoja vain harjoittelemalla, emme lekottelemalla.

Kaikki aistimme vaativat jatkuvaa käyttämistä, jotta ne pysyisivät toimintakunnossa.

Hormeesi.

Tiedemaailmassa aktivoivasta ärsytyksestä / haasteesta käytetään nimitystä hormeesi. Se on reaktio, jolla elimistömme puolustautuu ulkopuolista stressitekijää vastaan. Se on vastareaktio lyhytaikaiselle ärsykkeelle ja valmistaa kehoa uusia hyökkäyksiä vastaan.

Kirjoituksen sisältö:

  • Karaistuminen
  • Elintoimintomme ovat riippuvaisia haasteista
  • Tämän päivän nuoret
  • Ravinto
  • Nuoruuskoodi kirja

Elintoimintomme ovat jopa riippuvaisia haasteista. 

Autofagia eli elimistömme puhdistautuminen viallisista soluista ja molekyyleistä tapahtuu vain kun olemme energian puutostilassa. Nälkä ja fyysinen rasitus laukaisevat toiminnon, joka kierrättää kaiken tarpeettoman ja vaarallisen uudelleen energiaksi. Nobel palkinto tästä annettiin 2016 japanilaiselle Oshinorille.

Jos tätä ei tapahdu, vialliset solut ja molekyylit kertyvät elimistöömme ja aiheuttavat tulehduksia, syöpää ym. Ne taas heikentävät toimintakykyämme, mikä taas johtaa sairauksien kierteeseen. 

Jopa vihatut vapaat radikaalit eli oksidatiiviset molekyylit ovatkin tarpeellisia elimistöllemme kunhan ne eivät saa yliotetta. Vapaat radikaalit tuhoavat bakteereita ja viruksia, mutta ne myös ylläpitävät elimistömme puolustusta haastamalla sitä jatkuvasti.

Evoluutio on kuin luonnon niitty, jossa menestyvät vain ne jotka selviytyvät  kilpailussa muiden lajien kanssa. Lisäksi niityn eliöiden pitää selviytyä ajoittaisesta kuumuudesta, kylmyydestä, kuivuudesta, rankkasateista jne.

Kun ihminen laiskistuu ja liikkuu vähemmän, sarkopenia ja osteoporoosi alkavat syödä omia terveitä kudoksiamme. Samalla terveyttä ylläpitävä autofagia eli elimistön puhdistusjärjestelmä ei käynnisty, mistä seuraa tulehdusten ja syöpäkasvainten menestyminen.

Kukin maapallon eliö on sopeutunut vuorokauden ja vuodenaikojen vaihteluihin. Kaikki eliöt kasvavat ja lisääntyvät, kun olosuhteet ovat siihen suotuisat. 

Kun olosuhteet ovat haastavia, kaikki eliöt siirtyvät kasvun moodista lepo tai horrostilaan, jossa ne käyttävät keräämänsä vararavinnon ja kierrättävät uudelleen energiaksi kaiken, mikä ei ole henkiinjäämiselle välttämätöntä. Näin ne puhdistuvat ja asettuvat sellaiseen kokoon, jota pystyvät ylläpitämään. 

Kynttilämme sammuvat automaattisesti, kun energiaa kasvuun ei ole.  

Nykyisin energiaa riittää, kasvu jatkuu ja jatkuu, kunnes elimistö sairastuu korjaavien toimenpiteiden puuttuessa.

Jatkuva kasvu polttaa kynttilän loppuun liian nopeasti. Jokainen maapallon eliö tarvitsee toisiaan seuraavia kylläisyyden ja puutteen kausia.

Loppuunpalanut

Vain paastot tai pätkäpaastot voivat korjata tilannetta enemmän siihen, mihin evoluutio on meidät sopeuttanut. Lue lyhyt artikkeli paastoista tai sitten laajemmin kirjastani Nuoruuskoodi.

Nuoret

Tämän päivän nuoret ovat reippaasti suurikokoisempia kuin ihmiset viime vuosisadan alkupuolella. Yltäkylläisyydestä johtuen nuoret ovat jatkuvassa kasvun tilassa, toisin kuin esivanhempansa. He ovat myös useammin ylipainoisia.  

lepo ja kasvu

Mielenterveysongelmat nuorten keskuudessa ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Syy ei varmaankaan ole koulupsykologien puutteessa, vaan pikemminkin ravinnossa ja elintavoissa.

Ravinto

Ravinnon molekyylit ohjaavat geeniemme toimintaa. Yksipuolinen ”katuruoka” ei kykene aktivoimaan geenejämme samalla tavalla kuin perinteinen, luonnollinen ravinto. Jos geenimme ja mikrobimme eivät aktivoidu tuottamaan serotoniinia ja dopamiinia on seurauksena mielenterveyden heikkeneminen.

Ravintomme tärkeimmät tekijät tänä päivänä ovat maku, hinta ja helppous. Ravinnon terveellisyydestä puhutaan, mutta vain pieni vähemmistö todella noudattaa sitä.

Nuoruuskoodi kirja

Nuoruuskoodi kirjani kertoo, miten kaikki toimii ja miten pidämme kehomme terveenä ja toimintakykyisenä. Perusasioiden ymmärtäminen on tärkeää, jotta voimme mukauttaa elintapamme itsellemme sopivaksi. 

Kirjan ostaneet suosittelevat Facebookissa.

Iltasyöminen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että syöpäkudosten leviäminen kiihtyy, kun veren sokeri on koholla ja tarjoaa syöpäsoluille runsaasti ravintoa.

Reipas liikunta kuluttaa sokeria verenkierrosta pois syöpäsolujen ulottuvilta. Samoin tutkimukset ovat havainneet iltasyömisen edistävän syöpäsolujen kasvua ja laajenemista, kun verenkiertoon jää enemmän sokeria yöajaksi. 

Ajoitus ja syöpä

Pätkäpaastot ja reipas liikunta aktivoivat autofagiaksi kutsuttua elimistön puhdistautumis- ja uusiutumisprosessia, jolloin myös ns. pitkäikäisyysgeenit, Sirtuinit, alkavat korjaamaan DNA:hamme kertyneitä virheitä. Tällöin elimistömme siirtyy energian käytössä sokereista rasvaan ja painomme pysyy paremmin kurissa.

Hanki siis kirja Nuoruuskoodi.

Kirja
Sisallys

Hanki siis kirja verkkokaupasta tai myymälästä.

Adlibris.com, suomalainen.com, akateeminen.com, booky.fi, prisma.com, cdon.com

Jaa muillekin

Vastaa