Uusi painos Nuoruuskoodi kirjasta saatavilla
Kaikissa verkkokaupoissa nyt tilattavissa Uusi painos Nuoruuskoodi kirjasta. Hanki verkkokaupoista: Adlibris, Suomalainen, Prisma, ……
Olen vapaa tiedetoimittaja ja eläkkeellä oleva yritysjohtaja. Olen koulutukseltani ekonomi ja ollut lähes koko työelämän ajan yritysjohtajana. Olen asunut ja työskennellyt viidessä eri Euroopan maassa. Silti kiinnostukseni ja harrastukseni on ollut tieteessä, (tietotekniikka, kosmologia, terveys, muisti ja oppiminen). Koulutus ja työhistoria.
Kirjoitan aiheista, joihin olen perehtynyt syvällisesti tutkimusten, kirjallisuuden ja raporttien kautta jo useita vuosia ja vuosikymmeniä. Yritän tuoda lukijalle selväkielisesti tietoa, jota ei ole riittävästi muualla saatavilla Suomen kielellä.
Tänä päivänä tunnemme kaukaisen avaruuden salat, mutta omat aivomme ja oman kehomme toiminta miljardeine mikrobeineen ovat vielä paljolti selittämättä.
Miten alle 2 kilon rasvakudos saattaa muistaa valtavan määrän asioita? Miten aivot osaavat järjestää muistomme? Miten aivot osaavat ryhmitellä tiedot niin, että niistä muodostuu laajempi ymmärrys? Miten aivot rakentavat mielikuvituksen ja luovuuden? Miten aivomme kommunikoivat mikrobiemme kanssa ja tuottavat mielentilaamme vaikuttavia hormoneja aina tarpeen mukaan.
Miksi jotkut eliöt elävät satoja, jopa tuhansia vuosia ja jotkut vain päiviä? Mikä ohjaa tätä prosessia? Miksi jotkut eläimet tai kasvit kykenevät uusimaan vioittuneet osansa. Miksi meiltä tämä kyky osittaisenakin hiipuu vähitellen iän karttuessa. Miten elämäntapamme ja ympäristömme vaikuttavat geeniemme ilmentymiseen, niin että lopulta elintapamme muokkaavat meitä enemmän kuin perityt geenimme.
Tekoäly tulee jatkossa suorittamaan lähes kaikki tietoa ja taitoa vaativat tehtävät. Miten meidän silloin käy?
Nuoruuskoodiin innostuin 2016 luettuani japanilaisen Yoshinori Ohsumin Nobel palkintotilaisuuden lehdistötiedotteen ja esitelmän. Sen jälkeen olen lukenut yli 100 kirjaa ja tuhansia tutkimuksia aiheeseen liittyen.
Autofagiahan toimii kaikilla maapallon eliöillä aina kun ravinnosta on niukkuutta. Se paitsi kierrättää vialliset solut ja molekyylit, myös käynnistää sopeutumisprosessin (hormeesi), jossa aktivoituu tapahtumaketjuja, joissa elimistö varautuu monin eri tavoin vaikeutuviin aikoihin. Ääriesimerkkinä talvihorrokseen vaipuminen, muutto suotuisammille alueille jne.
Valitettavasti autofagia- ja karaistumisilmiö ei nykyihmisellä enää aktivoidu, kun olemme tottuneet yltäkylläisyyteen ja poistaneet kaikki luonnolliset karaistumiseen johtavat tekijät.
Evoluutio ei ole sopeuttanut meitä yltäkylläisyyteen ja helppoon elämään, vaan selviytymään vaikeissa olosuhteissa.
Evoluution dynaaminen voima on sopeutumisessa (hormeesissa). Tämä voima aktivoituu vain haasteissa ja rasituksissa. Se passivoituu, kun haasteita ei ole. Kun ei ole nälkää ja fyysistä rasitusta kehomme kaikki puolustusjärjestelmät passivoituvat. Kun vielä istumme sisätiloissa, keinovaloissa näyttöruutuja tuijottamassa tuntikausia auringonlaskun jälkeen, miljoonien vuosien rytmimme rikkoutuu. Jokikiselle solullemme välittyy tieto vuorokauden ajasta keskuskellomme avulla. Käyttäytymisemme kuitenkin on täysin ristiriidassa tuon luonnollisen rytmin kanssa. Sillä on seurauksensa.
En ole koskaan urheillut tai harjoittanut kovin aktiivista kuntoilua. Nuoruuskoodiin aloin perehtyä vasta 69 vuotiaana. Sen jälkeen olen saanut fyysiset arvoni todella hyvään kuntoon.
First Beat yrityksen kolmeksi vuorokaudeksi kehoon asennetuilla antureilla tehdyssä tutkimuksessa 2020 sain arvot:
Polar Vantage urheilukellolla hapenottokyky Vo2max arvoni on 38
On kuitenkin huomattava, että fyysinen kunto ei todellisuudessa mittaa biologista elinikää, mutta kylläkin korreloi pitkäikäisyyteen[1].
Paras biologisen eliniän mittari on Steve Horvathin ns. Horvath clock. Se mittaa biologisen iän DNA:n metylaation muutoksista.
Kirjani Nuoruuskoodin mukaisilla elintavoilla on koehenkilöiden biologista ikää onnistuttu alentamaan kahdessa kuukaudessa yli kolme vuotta tri. Kara Fitzgeraldin tutkimuksessa.
Kirjoitan pääasiassa vain uusimmista tutkimustuloksista. Yritän siis aina tuoda jotain uudehkoa tietoa muistista ja oppimisesta.
Mitä uutta?
Kaikissa verkkokaupoissa nyt tilattavissa Uusi painos Nuoruuskoodi kirjasta. Hanki verkkokaupoista: Adlibris, Suomalainen, Prisma, ……
Kaikki maapallon eliöt noudattavat auringon, maan ja kuun luomaa rytmiä. Evoluutio on karsinut eliöt, jotka eivät noudata. Ihmisen aivoissa on keskuskello, joka tahdittaa jokaisen solumme toimintaa lähettämällä elimistömme jokaiseen soluun
Kaikki olennot maapallolla ovat sopeutuneet elämään kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa. Elämän kehitys on tapahtunut lajien välisessä kilpailussa, jossa henkiin jäävät ne, jotka sopeutuivat tehokkaimmin olosuhteisiin. Maapallo syntyi 4,5 mrd vuotta sitten.
Kirjastani uusi painos on saatavilla verkkokaupoista huhtikuun alussa. Kirjaa on saatavilla verkkokaupoissa kuten : adlibris.com, booky.com, jne.
Ensin oli C-vitamiini, sitten Omega-3, D-vitamiini ja flavonoidit. Ne kaikki olivat olivat ihmeaineita. Mutta nyt melatoniini on tullut tutkijoiden laboratorien tutkimuspöydälle ja ehdolla kaikkein muiden ohi tärkeimmäksi. Käpyrauhanen valmistaa meille
Tulehdus syntyy immuunipuolustuksen solujen erittämistä myrkyllisistä aineista. Niiden tarkoitus on puolustaa kehoamme ja tuhota tunkeutujia. Immuunisolut ikäänkuin ampuvat liekinheittimillä tunkeilijoita. Se on kuin puolustussotaa, jossa tykeillä ammutaan omalle alueellemme tunkeutuneita
Miksi lapsilla riittää loputtomasti energiaa? Ja miksi ikäihmiset kävelevät niin hitaasti? Voimat hupenevat iän mukana. Mistä siis on kyse? Elimistön heikennyt kyky tuottaa energiaa on merkki ikääntymisestä. Kehon voimavaroja mitataan
Liikunta toimii periaatteella ”use it or lose it”. Liikunta kannustaa elimistöä vahvistamaan niitä osia, joita käytetään. Syömällä enemmän et lisää terveyttä. Mutta liikkumalla enemmän lisäät. Kuitenkin liikunnan terveysvaikutukset syntyvät vasta
Nuoruuskoodi kirjoitussarja, joka kertoo luonnon mekanismeista, joilla kaikki eliöt huolehtivat elimistönsä säännöllisestä puhdistamisesta niukan ravinnon aikana.