Siirry suoraan sisältöön

Nuoruuskoodi 17. Immuunipuolustus

Ei elämää ilman immuunipuolustusta.

Ihminen, kuten muutkin eliöt, ovat vuosimiljoonien aikana kehittyneet selviytymään elinympäristössään, jossa on vilissyt bakteereja, viruksia, sienieliöitä, mikrobeja sekä kasvien tai muiden eliöiden puolustuksekseen kehittämiä myrkyllisiä molekyylejä. Alkeellisimmillakin eliöillä on periaatteessa samankaltainen immuunipuolustus kuin ihmisellä. Ne, joilla ei ole ollut, eivät ole selvinneet tähän päivään. Ajattele, kaikki maaeläimet pystyvät juomaan vettä suoraan mikrobeja vilisevästä kuralammikosta, mutta ihminen ei pysty.

Immuunijärjestelmä on aivojen jälkeen monimutkaisin kehossamme. Se koostuu sadoista solutyypeistä ja signalloivista molekyyleistä, joita kontrolloi yli 8000 geeniä. Puolustusjärjestelmän oleellinen piirre on, että se osaa erottaa kehon omat solut ja proteiinit ulkoa tulleista vierasaineista. Järjestelmän pitää vielä lisäksi erottaa kuolleet ja vialliset solut terveistä, hyväkuntoisista soluista. Järjestelmällä pitää tietysti myös olla kyky oppia puolustautumaan uusia uhkia vastaan.

immuunisolut osaavat

Vanheneminen

De la Fuente Madridin yliopistosta esitti, että vanheneminen johtuu vapaiden radikaalien heikentämästä immuunipuolustuksesta. Hänen mukaansa vapaat radikaalit kertyessään elimistöön vähitellen tuhoavat hermo- ja immuunisolujen välisen kommunikoinnin ja siksi kuolleet ja vialliset molekyylit jäävät siivoamatta pois elimistöstä.

Medicalnewstoday sivusto julkaisi erityisesti vanhenemisen immuunipuolustukseen liittyvän katsauksen. Katsauksen mukaan ikääntyneiden immuunipuolustuksen heikkeneminen johtuu ”yli-ikäisistä” (senescent) immuunisoluista, jotka alkavat tuottaa haitallisia interleukin-6 (IL-6) ja TNF-alfa molekyylejä. Ainakin IL-6 molekyylin tason voi tarkistaa Synlabin ja Huslabin verikokeissa. CRP taso kertoo myös hyvin hiljaisen tulehduksen olemassa olosta. Tutkimuksissa on tultu päätelmään että, ikääntymisen myötä lisääntynyt rasvakudos vastaa 30%;sta IL-6 tason noususta ja on siis ainakin yksi tulehdusten alkuperä.

Vanheneminen on hiljaista tulehdusta.

Zombiesolut

Yli-ikäiset solut (zombie solut/ senescent cells), jotka syystä tai toisesta eivät ole tulleet poistetuksi elimistöstä, aiheuttavat lukuisia kroonisia sairauksia ja elimistön ikääntymistä. Immuunisolujen tehtävänä mm. on poistaa tällaiset solut. Huonosti toimiva immuunijärjestelmä voi johtaa yli-ikäisten zombisolujen kasaantumiseen elimistöön aiheuttamaan tulehduksia.  Vilkas autofagia pienentäisi ongelmaa, mutta sen käynnistäminen vaatii tietyn tyyppistä elämäntapaa, jota kaikki eivät noudata.

Covid-19

Immuunipuolustuksemme alkaa heikentyä jo murrosiän jälkeen. Tavallinen flunssa harvoin vie alle 65 vuotiaan sairaalahoitoon. Näin sanoo Shai Shen-Orr isralialaisesta Institute of Technology´sta. 65-74 vuotiaista 20% päätyy sairaalahoitoon Covid-19 virustaudin johdosta. Yli 75 vuotiaista 30-40% menehtyy taudin seurauksena. Kehomme valkoinen, erityisesti viskeraalinen rasva, työllistää matala-asteisen tulehdustilan johdosta immuunijärjestelmäämme. Ne immuunipuolustuksen solut, jotka ovat taltuttamassa rasvakudosten tulehduksia ovat sitten poissa puolustuksen etulinjasta, kun esimerkiksi Covid-19 hyökkää. Tämän vuoksi ylipaino lisää riskiä viruksen aiheuttamiin sairauksiin.

 Tutkijat Akbar ja Gilroy pitävät kirjoituksessaan iäkkäiden huonon immuunipuolustuksen syynä hidasta ”streriiliä” tulehdusta, joka näkyy verikokeessa kohonneena CRP tai IL-6  arvona.

Elintavat

Nuoruuskoodin ”Enemmän terveitä elinvuosia.” tunnus on ehkä käytännössä eniten riippuvainen juuri immuunijärjestelmän toiminnasta. Prof Sinclairin mukaan 80% immuunijärjestelmän kunnosta puolestaan on riippuvainen elintavoistamme. Elintavoistamme tärkeimmät pitkäikäisyysgeenien aktivoimiselle ovat pätkäpaastot ja liikunta, jotka käynnistävät elimistöä puhdistavan autofagian. 

Shen-Orr ja Mark Davis Stanfordin yliopistosta seurasivat 135 terveen eri-ikäisen ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa yhdeksän vuoden ajan ja laskivat immuunisolujen muutoksista mallin, joka kertoo tarkasti yksilön immunologisen iän. Mittarin avulla voitaneen kohdistaa toimia immuunipuolustuksen parantamiseen.

80% immuunijärjestelmän kunnosta johtuu elintavoista.

Haasta itseäsi

Immuunijärjestelmällä on kykyä oppia puolustautumaan uusia uhkia vastaan. Sillä on myös kyky vahvistua, kun sitä koetellaan ja laiskistua, jos sillä ei ole haasteita. Liian vähän haasteita saattaa aikaansaada reaktion, jossa immuunipuolustus hyökkääkin omia solujaan vastaan (autoimmuunisairaus) tai ylireagoi ulkoisiin ärsykkeisiin. 

Autofagia.

Autofagia näyttelee olennaista osaa immuunipuolustuksessa. Sen on havaittu kontrolloivan infektioiden ja tulehdusten immuunivastetta.

Autofagia prosessi ylläpitää fysiologista tasapainoa (homeostasiaa) sekä solun sisällä että solujen välitilassa poistamalla ja kierrättämällä viallisia molekyylejä. 

Tutkijat arvelevat ikääntyneiden immuunivasteen heikentymisen syynä olevan elimistön heikentynyt kyky poistaa kuolleita ja viallisia soluja, ns. Zombie soluja, jotka eivät ole menneet apoptoosiin (ohjattu itsemurha) normaalisti.

Immuunipuolustuksen omissa soluissa autofagia edesauttaa niiden oikeaa toimintaa. Immuunipuolustuksen solut ovat itsekin ikääntymisen myötä alttiimpia vialliseen toimintaan. Korealaiset tutkijat korostavat resveratrolin, ginseg uutteen, trehalosin ja vihreän teen epigallokatekiini gallaten (EGCG) ja C- ja D3-vitamiinin vaikutuksia immuunipuolustuksen tehokkuuteen autofagian yhteydessä.

Autofagia siivoaa vialliset solut elimistöstä.

Pätkäpaastot.

Pätkäpaastoilla on positiivinen vaikutus viruksia ehkäisevään immuunijärjestelmän aktivoitumiseen. Näin toteaa 2019 julkaistu tutkimus Froniers in NeuroScience julkaisussa. Saman lähteen mukaan on todisteita, että ruoka-aikojen rajoittamisella on suotuisia terveysvaikutuksia mm. useiden syöpätyyppien ja autoimmuunisairauksien kohdalla. Tutkimus havaitsi pätkäpaastojen aktivoivan tiettyjä immuunijärjestelmän reseptoreita, jotka vahvistivat immuunivastetta virusinfektioita vastaan.

Joukko Bangladeshin Yliopiston tutkijoita julkaisi raportin pätkäpaastojen vaikutuksista virusperäisten sairauksien, kuten Covid-19, ehkäisyyn. Raportin mukaan  pätkäpaasto on toistaiseksi paras tapa taistella virusta vastaan, koska se vahvistaa immuunijärjestelmän toimivuutta. Erityisesti ikääntyneiden henkilöiden heikentynyt immuunijärjestelmä tekee heistä alttiimpia viruksen tuhoisille seurauksille. Pätkäpaasto on helpoin tapa, jolla ikääntyneet voivat nopeasti parantaa immuunijärjestelmän kuntoaan. Se aktivoi myös autofagiaa, joka niinikään vahvistaa immuunijärjestelmää. 

Taistele viruksia vastaan pätkäpaastoilla.

Maksan terveys

International Journal of Molecular Sciences kertoo raportissaan: Autofagia on prosessi, jolla solut eliminoivat tarpeettomia ja haitallisia materiaaleja ja siten ylläpitävät solun terveyden tasapainoa. Parin viime vuosikymmenen aikana on havahduttu huomaamaan autofagian tasapainottavaan rooliin maksan toimintaan poistamalla haitallisia molekyylejä maksasta.

Science Immunology taas kertoo raportissaan havainnoista, joiden mukaan immuunipuolustuksen T-solujen vajaatoiminta on syyllinen lukuisiin maksan sairauksiin.

Liikunta

Liikunta aktivoi verenkiertoa ja samalla se on pumppu, joka parantaa veren ja imunesteiden kiertoa. Niissähän puolustusjärjestelmän solut kiertävät  pysäyttämässä vieraita molekyylejä. Liikunta on hyvä immuniteetin kohottaja, koska se nostaa veren valkosolujen määrää. Se myös kiihdyttää hengitystä ja siten huuhtoo ulos bakteereja hengityselimistä. Liikunnalla on myös kyky alentaa stressihormonien tuotantoa ja lisätä hyvän olon hormonien, endorfiinien, määrää.

Tutkimusraportti vuodelta 2018 korostaa säännöllisen liikunnan harrastamisen vähentävän alttiutta sairastua virusperäisten sairauksien lisäksi myös kroonisiin tulehdus- ja syöpäsairauksiin. Tutkimuksen mukaan voimakkaasti rasittava liikunta heikentää immuunipuolustusta väliaikaisesti, mutta 1-2 tunnin kuluttua liikunnan lopettamisesta se alkaa vahvistaa sitä. Säännöllinen rasittava liikunta hidastaa immuunijärjestelmän ikääntymistä ja siten parantaa kykyä selviytyä terveyttä uhkaavista haasteista. 

Lihakset tuottavat myokineiksi kutsuttuja proteiineja, jotka vähentävät tulehduksia ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Siksi lihasten kunto on ratkaisevan tärkeää puolustuskyvylle. Tutkimuksissa on myös todennettu immuunipuolustuksen T solujen määrän olevan suurin niillä, joilla on parempi fyysinen kunto.

Kylmä- ja kuuma-altistukset

Avantouinnin immuunipuolustusta tehostavat vaikutukset lienevät jo kaikille tuttuja. Kuumuus vaikuttaa periaatteessa samalla tavoin kuin kylmä ja aktivoi immuunivastetta. Itse asiassa paasto, liikunta, kylmä ja kuuma kukin erikseen tehostavat immuniteettia ja samalla käynnistävät autofagiaa, joka puolestaan myös tehostaa immuunisolujen toimintaa. Sauno siis vaikka joka päivä.

Uni

American Physiological Society tähdentää raportissaan hyvän unen ja immuunijärjestelmän yhteyttä. Raportin mukaan ne ovat linkittyneet toisiinsa niin, että hyvä uni parantaa sekä synnynnäistä että opittua immuunipuolustusta ja immuunipuolustus taas vaikuttaa unen laatuun ja määrään. Siis vanha ohje unen ja levon vaikutuksesta taudeista selviämiseen vahvistuu entisestään.

D-vitamiini

D3-vitamiinin klassinen rooli on ollut luuston vahvistaminen tukemalla kalsiumin aineenvaihduntaa luustossa. D-vitamiinin reseptori löytyy myös immuunipuolustuksen B- ja T-soluissa. Tästä syystä D-vitamiini kohentaa immuunijärjestelmää. Näin raportoi  Cynthia Aranow (Feinstein Institute for Medical Research) jo 2011. Sittemmin Covid-19 epidemian yhteydessä on tehty laajalti ympäri maailmaa havaintoja D-vitamiinin puutoksen aiheuttaneen vakavia seurauksia virusinfektion saaneilla. D3 vitamiinin vaikutusalue on on erityisesti hengitystiet, mutta ei niinkään sydän- ja verisuonisairaudet.

Uusi tutkimus 04.09.2020, jonka mukaan D vitamiinin vajaus (<50 nmol/l) kaksinkertaisti riskiä Covid-19 tartuntaan verrattuna riittävään D vitamiinin tasoon (>50 nmol/l). David Melzer Chicagon yliopistollisesta sairaalasta kertoo uuden tutkimuksen saaneen alkunsa aikaisemmista tutkimuksista, joiden mukaan D vitamiini alentaa riskiä sairastua virusperäisiin hengitytiesairauksiin. Uusi tutkimus käsitti 489 henkilöä. Monet pitävät sopivana D vitamiinin tasona 100-150 nmol/l tuon edellä mainitun 50 nmol/l sijaan.

D-vitamiinin vajaus heikentää puolustuskykyä viruksia vastaan.

Elinympäristö 

Kaupunkimainen elinympäristö on eristänyt meidät maalaismaisesta, monimuotoisesta ja luonnon läheisestä bakteerikannasta. Lämpimät vaatteet ja asunnot suojaavat meitä ulkopuolisilta rasituksilta. Kehomme tarve sopeutua on pudonnut minimiin. 

Raaka kasvisravinto antaa kehollemme tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja kuituja. Samalla kasvisten mukana saamme runsaasti mikrobeja, mutta myös immuunipuolustustamme haastavia molekyylejä. Useat erityisen terveellisinä pidetyt kasvit ovat samalla vahvasti puolustusmekanismejamme aktivoivia. Ajatellaanpa sellaisia kuin mustikka, sitruuna, tumma suklaa, valkosipuli, inkivääri, paprika, pinaatti, kurkuma, vihreä tee  ja kaikki mausteet. Luomutuotetut kasvit sisältävät enemmän antioksidantteja kuin perinteisesti tuotetut. Ero johtuu siitä, että kasvit ovat joutuneet tuottamaan enemmän polyfenoleja ja muita aineita puolustukseen, kun niitä ei ole suojeltu tuholaismyrkyillä tai autettu lannoitteilla.

Suoliston mikrobit

Suoliston mikrobit ja niiden vaikutus terveyteemme ovat olleet laajan huomion kohteena jo vuosikausia. Tutkijat ovat havainneet mikrobien vaikuttavan, paitsi aineenvaihduntaamme ja hormonien erittymiseen, myös immuunipuolustuksemme toimintaan. Mikrobistomme kykenee poistamaan elimistöstämme myrkyllisiä aineita ja muita tautien aiheuttajia. Samalla ne auttavat puolustusjärjestelmäämme paremmin erottamaan terveet solumme, jotta välttäisimme immuunijärjestelmämme hyökkäykset omia kudoksiamme vastaan.

Ruoansulatuselimistömme mikrobisto liittyy 70%:n imusuonistomme järjestelmään. Sen vuoksi hyvänlaatuinen luonnollinen ravinto on paras tae siihen, että mikrobistomme voi hyvin ja jaksaa pitää immuunijärjestelmämme valppaana ja voimissaan. Suolistomme mikrobikanta pitää ymmärtää valtavan suurena kemiallisena tehtaana, joka toimittaa elimistöllemme kulloinkin tarvittavat ainekset energian tuotantoon ja elimistömme tasapainon ylläpitämiseen.

Bakteerikantamme terveys on riippuvainen paitsi ravintomme laadusta, myös elämämme harmonisesta rytmistä. Elämän stressitekijät, kuten epäsäännölliset uni- ja ruokailurytmit sotkevat koko kehon rytmit mukaan lukien koko mikrobiston rytmit. 

Immuunipuolustuksen solut

Viallisten partikkelien tunnistamiseen, tuhoamiseen ja poistamiseen on valjastettu immuunipuolustuksen solut, jotka: syövät vierasaineet, sulattavat ne itseensä, nappaavat ne kiinni pintansa reseptoreihin, ohjelmoivat kohdesolun apoptoosin (itsemurhan), myrkyttävät elimistöön tunkeutuneet vieraat oliot.

Immuunisolut toimivat nain

Osa puolustussoluista on erikoistunut tunnistamaan vierasaineet ja kuljettamaan tiedon tappajasoluille. Immuunipuolustuksen solut siis tunnistavat ja merkkaavat tuhottavat solut. Tämän tehtyään ne kykenevät tallentamaan kopion kehittämästään tappajasolusta.

Uudehko tutkimus havaitsi, että ns. ”supersatavuotiailla” ( 110+) oli harvinaista immuunipuolustuksen T solua erityisen paljon. Tutkijat olettivat, että nuo puolustussolut ovat saattaneet suojella heitä viruksilta ja syöpäsairauksilta.

Syöpäsolut

Syöpätutkimuksessa panostetaan kantasoluhoidon ohella immuunipuolustuksen solujen valjastamiseen syöpien torjuntaan. Syöpäsolut näyttävät kehittyessään mutatoituvan niin, että ne lopulta ovat näkymättömiä immuunipuolustuksen soluille. Englantilaiset tutkijaryhmät eristivät geneettisesti mutatoituneesta hiirestä geenin (LEM), joka tuotti suuret määrät syöpäkasvaimille vastustuskykyisiä immuunipuolustuksen T-soluja.

Puolustuskyvyn nopeus ja tehokkuus on riippuvainen elimistön yleisestä kunnosta ja terveydentilasta. Huonolaatuinen ravinto, unen puute ja liian vähäinen liikunta ja ikääntyminen ovat yleisimmät syyt puolustuskyvyn heikkenemiseen. Kylmettyminen ulkona saattaa laukaista sairauden, mutta se ei ole perussyy. Pikemminkin kylmäaltistuminen toimii toisinpäin. Se pystyy vahvistamaan puolustuskykyä vähitellen sopivina annoksina.

Yhteenveto

yhteenveto immuunipuolustus
Enemman terveita elinvuosia

Tilaa Uutiskirje

Palaa : Etusivulle

Katso; Nuoruuskoodi 1.Enemmän terveitä elinvuosia.

Katso; Nuoruuskoodi 2. Aktivoi viallisten solujen kierrätys.

Katso; Nuoruuskoodi 3. Miksi Ikäännymme, vaikkei tarvitsisi.

Katso; Nuoruuskoodi 4. Mitä käytät, se kasvaa ja vahvistuu.

Katso; Nuoruuskoodi 5. Länsimainen elämäntapa.

Katso; Nuoruuskoodi 6. Nälkä puhdistaa ja parantaa.

Katso; Nuoruuskoodi 7.Sinclairin kirje. Ikääntymistä hidastava elämäntapa.

Katso; Nuoruuskoodi 8.Paasto, liikunta, sauna ja kylmä suihku.

Katso; Nuoruuskoodi 9. Nuorekas ja terve iho.

Katso; Nuoruuskoodi 10. Saunan terveyshyödyt.

Katso; Nuoruuskoodi 11. Kylmä karaisee.

Katso; Nuoruuskoodi 12. Liikunta on lääke.

Katso: Nuoruuskoodi 13. Pätkäpaastot ja paastopätkät.

Katso: Nuoruuskoodi 14. Uni on yöhuolto.

Katso: Nuoruuskoodi 15. Elämän rytmi.

Katso: Nuoruuskoodi 16. Pysy solakkana.

Jaa muillekin